Η Κίνα προχωρεί σε μαζική διαγραφή λογαριασμών κοινωνικών δικτύων

Η Κίνα προχωρεί σε μαζική διαγραφή λογαριασμών κοινωνικών δικτύων

Η κινεζική ρυθμιστική αρχή Διαδικτύου Cyberspace Administration of China (CAC) ανακοίνωσε ότι έχει διαγράψει περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος μιας μαζικής καταστολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Reuters αναφέρει ότι η ρυθμιστική αρχή είχε ξεκινήσει έρευνα δύο μηνών για πλαστοπροσωπία κυβερνητικών αξιωματούχων και εικαζόμενη παραπληροφόρηση μεταξύ διαφόρων ζητημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγάλη εστίαση της καταστολής ήταν στους λογαριασμούς “self-media” που λειτουργούσαν μέσω δημοφιλών εφαρμογών όπως το WeChat, το Douyin και το Weibo. Ο όρος self-media χρησιμοποιείται γενικά για να αναφέρεται στους λογαριασμούς που δημοσιεύουν ειδήσεις και πληροφορίες αλλά δεν ανήκουν ή εγκρίνονται από το κράτος.

Η CAC δήλωσε την Παρασκευή ότι 67.000 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκλεισαν και εκατοντάδες χιλιάδες αναρτήσεις διαγράφηκαν μεταξύ 10 Μαρτίου και 22 Μαΐου. Από αυτούς, περίπου 8.000 λογαριασμοί έκλεισαν για “διάδοση ψευδών ειδήσεων, φημών και επιβλαβών πληροφοριών”. Εκτός από αυτό, υπήρχαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άλλοι λογαριασμοί που αντιμετώπιζαν λιγότερο αυστηρές τιμωρίες, όπως απώλεια όλων των ακολούθων ή αναστολή των προνομίων δημιουργίας χρημάτων.

Η αρχή ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο σχεδόν 13.000 ψεύτικους στρατιωτικούς λογαριασμούς και περίπου 25.000 λογαριασμούς που υποδύονταν δημόσια ιδρύματα ως μέρος της τελευταίας της εκστρατείας, ανέφερε την Παρασκευή. Επίσης, επιβλήθηκαν τιμωρίες σε 187.000 λογαριασμούς για πλαστοπροσωπία επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης μαζί με άλλους 430.000 λογαριασμούς που φέρεται να πρόσφεραν επαγγελματικές συμβουλές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες χωρίς τα σχετικά επαγγελματικά προσόντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η CAC ξεκινά μαζικές εκκαθαρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νωρίτερα φέτος, εξάλειψε 54,3 εκατομμύρια πληροφορίες το 2022 και βρήκε παράνομες και «κακές πληροφορίες», μαζί με 420 εφαρμογές για κινητά και 25.000 παράνομους ιστότοπους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *