Microsoft και Apple: χωρίς προβλήματα με την ΕΕ

Microsoft και Apple: χωρίς προβλήματα με την ΕΕ

Η Amazon, η Apple, η ByteDance, η Google, η Meta, η Microsoft και η Samsung έχουν λάβει όλες την ετικέτα gatekeeper σύμφωνα με την Νομοθεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τις Ψηφιακές Αγορές. Την ανακοίνωση έκανε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα κριτήρια για τον ορισμό ενός gatekeeper:

  • Έχει ισχυρή οικονομική θέση, σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της ΕΕ.
  • Έχει ισχυρή θέση διαμεσολάβησης, που σημαίνει ότι συνδέει μια μεγάλη βάση χρηστών με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
  • Έχει (ή πρόκειται να αποκτήσει) μια εδραιωμένη και ανθεκτική θέση στην αγορά, που σημαίνει ότι είναι σταθερή με την πάροδο του χρόνου εάν η εταιρεία πληρούσε τα δύο παραπάνω κριτήρια σε καθένα από τα τρία τελευταία οικονομικά έτη.

Ως gatekeepers, οι εταιρείες έχουν διάφορες υποχρεώσεις για να μην καταπατούν μικρότερους ανταγωνιστές. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να δώσουν προνομιακή μεταχείριση στις δικές τους υπηρεσίες και προϊόντα, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους πελάτες να συνδεθούν με επιχειρήσεις εκτός των πλατφορμών τους, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους χρήστες να απεγκαταστήσουν τις προεγκατεστημένες εφαρμογές τους και μπορούν». t παρακολουθείτε χρήστες εκτός της βασικής υπηρεσίας πλατφόρμας τους για στοχευμένες διαφημίσεις χωρίς συναίνεση.

Εάν δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες, οι εταιρείες θα επιβληθούν πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους ή 20% σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων. Θα υπάρχουν επίσης περιοδικές χρηματικές ποινές έως και 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών και πρόσθετα ένδικα μέσα σε περίπτωση που εντοπίζονται συστηματικές παραβάσεις.

Η Apple και η Google είναι οι δύο εταιρείες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από αυτούς τους κανόνες, καθώς και οι δύο ελέγχουν δημοφιλή λειτουργικά συστήματα για κινητά – iOS και Android – και προσφέρουν μια πληθώρα διαδικτυακών υπηρεσιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *