Από τον Ιανουάριο του 2023 εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα με το Apple Watch. Ένας αμερικανός δικαστής έκρινε ότι η Apple είχε παραβιάσει τις πατέντες του παλμικού οξύμετρου της Masimo. Υποστηρίχθηκε ότι η Apple πουλούσε τα ρολόγια Apple που είχαν λειτουργίες και εξαρτήματα παλμικής οξυμετρίας με βάση το φως.
Εκείνη την εποχή, το ITC δεν είχε ακόμη εκδώσει απόφαση σχετικά με το εάν το Apple Watch θα έπρεπε να απαγορευτεί ή όχι. Αυτή η απόφαση επικυρώθηκε, αλλά δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, καθώς πλέον περιλαμβάνει προεδρική αναθεώρηση.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει 60 ημέρες για να εξετάσει την υπόθεση για την απαγόρευση της εισαγωγής Apple Watch και εάν θα πρέπει να ασκηθεί βέτο. Μόλις λήξει η περίοδος αναθεώρησης, η Apple μπορεί να προσφύγει σχετικά με την απαγόρευση στο Εφετείο των ΗΠΑ για την Ομοσπονδιακή Περιοχή.
Ένας εκπρόσωπος της Apple δήλωσε:
«Η Masimo προσπάθησε λανθασμένα να χρησιμοποιήσει το ITC για να κρατήσει ένα δυνητικά σωτήριο προϊόν από εκατομμύρια αμερικανούς καταναλωτές .Παράλληλα άνοιξε το δρόμο για το δικό τους ρολόι που αντιγράφει την Apple. Αν και η σημερινή απόφαση δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις του Apple Watch, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ανατραπεί και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένσταση».
Από την άλλη πλευρά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masimo υποστήριξε ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες πρέπει να λογοδοτήσουν . Υποστήριξε ότι η απόφαση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ακόμη και η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Προς το παρόν, το ITC δεν έχει επισημάνει ποια μοντέλα Apple Watch θα επηρεαστούν από την απαγόρευση. Ωστόσο, η Masimo υπέβαλε καταγγελία το 2021 αναφέροντας ότι το 2020 Apple Watch Series 6 παραβίασε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας του . Αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη σειρά Apple Watch ήταν η πρώτη που παρουσίασε μια τέτοια τεχνολογία.