Το Statcounter αναφέρει ότι το Linux έχει πάνω από 4% μερίδιο αγοράς σε υπολογιστές γραφείου. Το Statcounter δεν παρέχει καμία εξήγηση σχετικά με το γιατί έχει αυξηθεί το μερίδιο αγοράς, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε τι συμβαίνει.
Η πορεία του Linux στο μερίδιο αγοράς του 4,03% ήταν μια σταθερή διαδικασία από τους τελευταίους μήνες του 2020. Τότε το Linux κατείχε μόλις το 1,53% του μεριδίου αγοράς επιτραπέζιων υπολογιστών. Ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές στην ανάπτυξη του Linux είναι πιθανότατα οι αυστηρές απαιτήσεις υλικού των Windows 11.
Όταν κυκλοφόρησαν τα Windows 11, οι υπολογιστές χρειαζόταν να υποστηρίζουν το TPM 2.0, κάτι που πολλοί δεν το έκαναν. Οι χρήστες χωρίς αυτό το υλικό έπρεπε να παραμείνουν στα Windows 10 που κυκλοφόρησε το 2015. Επιπλέον, η πρόσφατα κυκλοφόρησε ενημέρωση 24H2 για τα Windows 11 . Με αυτή την έκδοση αυξήθηκαν περαιτέρω οι απαιτήσεις υλικού, ακυρώνοντας ακόμη περισσότερους υπολογιστές.
Σε αντίθεση με τα Windows 11, οι διανομές Linux δεν επιβάλλουν τόσο αυστηρούς περιορισμούς στους χρήστες. Αν και είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες από τις κύριες διανομές Linux έχουν διακόψει την υποστήριξη 32-bit, μπορείτε ακόμα να βρείτε κάποιες διανομές που την υποστηρίζουν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν απαιτήσεις TPM 2.0 ή ασφαλούς εκκίνησης.
Ο τελικός πιθανός λόγος για την αύξηση του μεριδίου αγοράς είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτήν τη στιγμή, όλοι μας στριμώχνονται από τους στάσιμους μισθούς και τον εκρηκτικό πληθωρισμό. Έτσι, πολλοί άνθρωποι απλά δεν θέλουν να πετάξουν τα χρήματά τους σε μια αναβάθμιση υπολογιστή.