Chrome: Βελτιωμένο χάρης της  Microsoft

Chrome: Βελτιωμένο χάρης της Microsoft

Η Microsoft είχε ανακοινώσεις για βελτιώσεις στην απόδοση κειμένου στο πρόγραμμα περιήγησής του. Σκοπός του ήταν να κάνει το Edge να εμφανίζει καλύτερες γραμματοσειρές με βελτιωμένη γάμα και αντίθεση. Αυτό κατέστη δυνατό κάνοντας το πρόγραμμα περιήγησης να ακολουθεί τις ρυθμίσεις του ClearType Text Tuner στα Windows. Τώρα, η Microsoft βοηθά την Google να εφαρμόσει ένα παρόμοιο σύστημα στο Chrome.

Η έλλειψη προσαρμογών από τον χρήστη για την απόδοση κειμένου ήταν ένα “μακροχρόνιο παράπονο χρήστη”, με ορισμένες αναρτήσεις να χρονολογούνται από το 2015.

Το πρόβλημα είναι ότι το Chromium χρησιμοποιεί απόδοση κειμένου Skia με δύσκολες κωδικοποιημένες τιμές αντίθεσης και γάμμα για κάθε πλατφόρμα, καθιστώντας αδύνατες τις προσαρμογές . Ως αποτέλεσμα, το κείμενο στο Chrome και σε άλλα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται σε Chromium φαίνεται πολύ πιο λεπτό και πιο ανοιχτό, ειδικά σε χαρακτήρες CJK (κινεζικές, ιαπωνικές και κορεατικές γλώσσες). Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούν πολλά εικονοστοιχεία σε κάθε αποδοθέν γλυφό. Μπορείτε επίσης να δείτε τη διαφορά συγκρίνοντας το Chrome με τον Edge ή τον Firefox.

Ακολουθούν περισσότερες τεχνικές πληροφορίες από τη Microsoft:

Όπως πολλές εγγενείς εφαρμογές των Windows, το Legacy Microsoft Edge χρησιμοποίησε το πλαίσιο DirectWrite για την απόδοση των γλυφών στην οθόνη. Το πλεονέκτημα της χρήσης του DirectWrite είναι ότι ορισμένες ρυθμίσεις χρήστη σε όλο το σύστημα τηρούνται και χρησιμοποιούν την ίδια διοχέτευση απόδοσης σε όλες τις άλλες εγγενείς εφαρμογές των Windows.

Το Chromium, αντίθετα, χρησιμοποιεί το DirectWrite μόνο για μέρος του διαύλου απόδοσης κειμένου: απαρίθμηση γραμματοσειρών, ανάκτηση πληροφοριών γλυφών και δημιουργία bitmap γλυφών. χειρίζεται τη δική του διαμόρφωση, διάταξη και απόδοση κειμένου. Αυτό επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση κώδικα σε όλες τις πλατφόρμες, αλλά στα Windows, τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαφορετικά από την υπόλοιπη απόδοση κειμένου του συστήματος.

Η τελική σύνθεση των glyph bitmaps στο Chromium γίνεται από τη βιβλιοθήκη γραφικών Skia . Δεν σέβεται τις ρυθμίσεις του συστήματος των Windows για τη βελτίωση της αντίθεσης και τη διόρθωση γάμμα του αντίθετου κειμένου.

Η Microsoft θέλει να βοηθήσει τον Chrome σε αυτό το θέμα, κάνοντας το Skia ικανό να «επιλέγει» και να εφαρμόζει τις ρυθμίσεις του ClearType Text Tuner. Η σελίδα Κατάσταση πλατφόρμας Chrome αναφέρει ότι η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη στην έκδοση 124 του Chromium.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *