Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eco Rating ξεκίνησε για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το πιο οικολογικό  τηλέφωνο.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eco Rating ξεκίνησε για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το πιο οικολογικό τηλέφωνο.

Η Vodafone ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στην ομάδα των  Deutsche Telekom, Orange, Telefónica και Telia Company για να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα Eco Rating για smartphone και τηλέφωνα με χαρακτηριστικά που θα έρθουν στην Ευρώπη από τον Ιούνιο και θα αξιολογήσει τα τηλέφωνα από 12 πωλητές με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με τη Vodafone, οι 12 μάρκες κινητών τηλεφώνων που θα αξιολογηθούν από την πρωτοβουλία Eco Rating αρχικά είναι η Bullitt Group (πίσω από τα τηλέφωνα CAT και Motorola), η Doro, η HMD Global (κατασκευαστής τηλεφώνων Nokia), η Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi και ZTE.

Το νέο σχήμα θα αξιολογεί τις συσκευές βάσει πέντε παραγόντων:

  • Ανθεκτικότητα – Καλύπτει την ανθεκτικότητα της συσκευής, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την περίοδο εγγύησης της συσκευής και των εξαρτημάτων της.
  • Δυνατότητα επισκευής – Καλύπτει την ευκολία με την οποία μπορεί να επισκευαστεί η συσκευή, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του κινητού τηλεφώνου και των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη χρήσιμη ζωή του προϊόντος βελτιώνοντας τη δυνατότητα επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και αναβαθμίσεώς του. Όσο υψηλότερη η βαθμολογία δείχνει πώς υποστηρίζονται αυτές οι πτυχές.
  • Ανακυκλωσιμότητα – Καλύπτει πόσο καλά μπορούν να ανακτηθούν και να αποσυναρμολογηθούν τα εξαρτήματα της συσκευής, οι παρεχόμενες πληροφορίες που το επιτρέπουν και πόσο καλά μπορούν να ανακυκλωθούν τα υλικά της.
  • Κλιματική απόδοση – Αξιολογεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (αέριο του θερμοκηπίου) σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής Όσο καλύτερη είναι η βαθμολογία εδώ, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμβολή στην προστασία του κλίματος.
  • Απόδοση πόρων – Αξιολογεί τον αντίκτυπο που προκαλεί η ποσότητα των σπάνιων πρώτων υλών που απαιτούνται από τη συσκευή (π.χ. χρυσός για την κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων) στην εξάντληση των πόρων. Όσο καλύτερη είναι η βαθμολογία εδώ, τόσο χαμηλότερος είναι ο αντίκτυπος στη διαθεσιμότητα υλικών.

Οι επικεφαλής των πέντε φορέων κινητής τηλεφωνίας πίσω από την πρωτοβουλία εξήγησαν σε μια δήλωση ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα εναρμονισμένο σύστημα οικολογικής αξιολόγησης για να βοηθήσει τους πελάτες να μάθουν ποιες συσκευές είναι καλύτερες για το περιβάλλον. Είπαν επίσης ότι ανυπομονούν να καλωσορίσουν περισσότερους κατασκευαστές τηλεφώνων στο σχέδιο και ελπίζουν ότι θα επιταχύνει τη μετάβαση της βιομηχανίας σε ένα κυκλικό μοντέλο όπου τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προτού ανακυκλωθούν για τα υλικά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *