Ο νεότερος μεγάλος υπερυπολογιστής μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις της αστροφυσικής. Σύμφωνα με μια αναφορά , το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Υπολογιστικής Έρευνας έχει αφιερώσει επίσημα το Perlmutter, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές για AI, και θα ξεκινήσει βοηθώντας στη δημιουργία του μεγαλύτερου 3D χάρτη του ορατού σύμπαντος για να μελετήσει τη σκοτεινή ενέργεια που επιταχύνει τον κόσμο.
Το μηχάνημα επεξεργάζεται δεδομένα από το σκοτεινό ενεργειακό φασματοσκοπικό όργανο για να καθοδηγήσει τις παρατηρήσεις. Ο Perlmutter θα επεξεργαστεί “δεκάδες” εκθέσεις γαλαξιών από μια δεδομένη βραδινή μελέτη για να υπαγορεύσει πού στοχεύει ο DESI στη συνέχεια.
Όπως σημειώνει η AMD , η αρχική έκδοση του Perlmutter περιλαμβάνει 1.536 κόμβους που ο καθένας διαθέτει επεξεργαστή Epyc 7763 64-πυρήνων και τέσσερις GPU NVIDIA A100. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα με σχεδόν τέσσερις exaflops απόδοσης (συν 35 petabytes αποθήκευσης) κατά το χειρισμό εργασιών AI και μείωσε δραματικά τους χρόνους υπολογισμού. Ο Perlmutter θα μπορούσε να επεξεργαστεί πληροφορίες DESI αξίας ενός έτους σε “λίγες ημέρες” αντί για εβδομάδες ή μήνες, ισχυρίστηκε η NVIDIA.
Μια δεύτερη φάση που αναμένεται αργότερα το 2021 θα προσθέσει 3.072 κόμβους μόνο για CPU, που ο καθένας έχει διπλά τσιπ Epyc 7763.
Ο χάρτης δεν είναι το μόνο έργο που θα ασχοληθεί. Ο Perlmutter θα μελετήσει επίσης ατομικές αλληλεπιδράσεις για την προώθηση τεχνολογίας καθαρής ενέργειας όπως τα βιοκαύσιμα, για παράδειγμα. Ο χάρτης του σύμπαντος είναι φιλόδοξος, και βοηθάει να δείξουμε πόσο μακριά έχουν φτάσει οι υπερυπολογιστές στην αντιμετώπιση πραγματικά μεγάλης κλίμακας εργασίας.