Το Zen 4 της AMD πιθανό  να έχει  έως και 128 πυρήνες

Το Zen 4 της AMD πιθανό να έχει έως και 128 πυρήνες

Το AMD’s Zen 4 είναι η επόμενη μεγάλη αναθεώρηση της μικρο-αρχιτεκτονικής της Zen CPU της εταιρείας  . Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κάθε επεξεργαστής EPYC επόμενης γενιάς που βασίζεται στο Zen 4 (με την κωδική ονομασία «Genoa») θα έχει έως και 128 πυρήνες, που είναι διπλάσιο από αυτό που προσφέρει η AMD στην τρέχουσα σειρά EPYC 7003.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη διάταξη 64 πυρήνων ενός επεξεργαστή EPYC 7703 (Μιλάνο):

Η φήμη δεν είναι εντελώς νέα, καθώς νωρίτερα υπήρχαν αναφορές ότι το Zen 4 φέρεται να έχει περισσότερους από 64 πυρήνες με νέες οδηγίες, όπως AVX-512, BFloat16 και περισσότερα. Αυτές οι νέες οδηγίες είναι χρήσιμες για υπολογιστές υψηλής απόδοσης (HPC) και φόρτο εργασίας διακομιστή, οπότε η υποτιθέμενη προσθήκη τους έχει νόημα.

Η Intel πρόσθεσε οδηγίες AVX-512 στους επεξεργαστές της με την αρχιτεκτονική Rocket Lake και τα κέρδη σε αντίστοιχους φόρτους εργασίας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την AnandTech, ακόμη και ένα μέρος 8 πυρήνων Rocket Lake-S κατάφερε να κερδίσει ένα επεξεργαστή Zen 2 EPYC 64-πυρήνων σε  λειτουργία 3D Particle Movement AVX.

Ενώ το Zen 4 και η Genoa απέχουν ακόμη, είναι ήδη γνωστό ότι οι επεξεργαστές EPYC τέταρτης γενιάς θα αναπτυχθούν σε έναν επερχόμενο υπερσύγχρονο υπερυπολογιστή που ονομάζεται “El Capitan”. Το El Capitan αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2023 και θα χρησιμοποιηθεί για να αναβαθμίσει τις δυνατότητες της πυρηνικής έρευνας και των επιχειρήσεων των ΗΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *