Η Fakespot, μια εφαρμογή που αναλύει κριτικές Amazon για να προσδιορίσει ποιες είναι ψεύτικες, δεν είναι πλέον διαθέσιμη για iOS. Η Amazon έπεισε με επιτυχία την Apple να την αφαιρέσει από το App Store αφού η εταιρεία εξέφρασε ανησυχίες ότι η εφαρμογή παρέχει παραπλανητικές πληροφορίες και δημιουργεί πιθανές ευπάθειες ασφαλείας. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου επιβεβαίωσε ότι ανέφερε το Fakespot για έρευνα. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της ήταν ότι η επανασχεδιασμένη εφαρμογή Fakespot που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο «τυλίγει» και εισάγει κώδικα στον ιστότοπό της.
Η “αναδίπλωση” θα επέτρεπε, θεωρητικά, στην εφαρμογή τη συλλογή δεδομένων και να θέσει σε κίνδυνο τις ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών πιστωτικών καρτών. Ο τιτάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου μας είπε ότι ήλθε σε επαφή με τον Fakespot άμεσα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφαλείας του και ότι ο προγραμματιστής της εφαρμογής δεν ανέλαβε δράση.
Η Amazon δήλωσε σε μια δήλωση:
“Η Amazon εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει μια εμπειρία αγορών που ευχαριστεί τους πελάτες και μια εμπειρία πώλησης που δίνει τη δυνατότητα σε μάρκες και πωλητές να χτίσουν και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Η εν λόγω εφαρμογή παρέχει στους πελάτες παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τους πωλητές μας και τα προϊόντα τους , βλάπτει τις επιχειρήσεις των πωλητών μας και δημιουργεί πιθανούς κινδύνους ασφαλείας. Εκτιμούμε την κριτική της Apple για αυτήν την εφαρμογή έναντι των οδηγιών της στο Appstore. “
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fakespot, Saoud Khalifah, παραδέχτηκε στο CNBC ότι η εταιρεία του συλλέγει ορισμένα δεδομένα χρηστών, αλλά είπε ότι δεν πωλεί πληροφορίες σε τρίτους. Επιπλέον, αρνείται τον ισχυρισμό της Amazon ότι η εφαρμογή παρουσιάζει κινδύνους ασφαλείας. “Δεν κλέβουμε τις πληροφορίες των χρηστών, δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Έχουν δείξει μηδενική απόδειξη και η Apple ενήργησε σε αυτό με μηδενική απόδειξη”, δήλωσε στη δημοσίευση. Προφανώς, η Apple δεν έδωσε στην εταιρεία του επαρκή προειδοποίηση πριν από την κατάργηση της εφαρμογής και δεν της έδωσε καν την ευκαιρία να διορθώσει οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να έχει ο τεχνολογικός γίγαντας.
Ενώ η Apple δεν έχει ακόμη εκδώσει μια δήλωση που θα διευκρινίζει γιατί ακριβώς αποσύρθηκε το Fakespot, η Amazon έδειξε σε δύο οδηγίες του App Store, ειδικότερα. Μία από αυτές τις οδηγίες αναφέρει ότι μια εφαρμογή που εμφανίζει περιεχόμενο από μια υπηρεσία τρίτου μέρους πρέπει να εξασφαλίσει άδεια από αυτήν την υπηρεσία. Ο άλλος απαγορεύει στις εφαρμογές την εμφάνιση ψευδών πληροφοριών.