Ψεύτικα προγράμματα εγκατάστασης των Windows 11 χρησιμοποιούνται για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού

Ψεύτικα προγράμματα εγκατάστασης των Windows 11 χρησιμοποιούνται για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού

Η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση Windows 11 Insider Preview στις 28 Ιουνίου και την ενημέρωσε  τον τελευταίο μήνα , με την τελευταία κυκλοφορία της build μόλις πριν από μια ημέρα. Ενώ η διαδικασία αναβάθμισης του υπάρχοντος υπολογιστή σας στα Windows 11 είναι αρκετά απλή υπό την έννοια ότι πρέπει απλώς να εγγράψετε το μηχάνημά σας στο κανάλι Dev του προγράμματος Windows Insider και να σας δοθεί η έκδοση, πολλοί έχουν δοκιμάσει άλλες μεθόδους απόκτησης ανεπίσημα ISO και έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό.

Αυτή η διανομή των Windows 11 μέσω πλαστών εγκαταστάσεων δεν είναι καθόλου εξελιγμένη. Βασίζεται σε άτομα που κατεβάζουν ένα σκιερό πρόγραμμα εγκατάστασης και στη συνέχεια κάνουν κλικ στους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς να τους διαβάζουν για να ξεκινήσουν την εγκατάσταση.

Μια έκθεση από την Kaspersky αναφέρει ότι ένα αρχείο με την ονομασία “86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe” κυκλοφορεί  στο Διαδίκτυο. Ενώ το μέγεθος του αρχείου είναι 1,75 GB και το όνομα δείχνει ότι περιέχει τα Windows 11 build 21996.1 – που είναι στην πραγματικότητα μια παλιά έκδοση που διέρρευσε πριν από την επίσημη αποκάλυψη του λειτουργικού συστήματος της Microsoft – και έναν βασικό ενεργοποιητή στην κορυφή, είναι στην πραγματικότητα ένα και ” άχρηστο ”  DLL αρχείο.

Όταν οι χρήστες ξεκινούν τη διαδικασία εγκατάστασης μέσω αυτού του αρχείου, πραγματοποιεί λήψη και εκτέλεση άλλου εκτελέσιμου. Συνοδεύεται επίσης από μια πλήρη συμφωνία άδειας χρήσης που αναφέρει ότι ορισμένα “προγράμματα που υποστηρίζονται” θα εγκατασταθούν στο μηχάνημά σας. Τα άτομα που το δέχονται χωρίς να το διαβάσουν εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους. Η Kaspersky σημειώνει ότι αυτό το λογισμικό μπορεί να είναι οτιδήποτε κυμαίνεται από adware και Trojans έως προγράμματα που κλέβουν τα διαπιστευτήριά σας. Η εταιρεία λέει ότι έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες απόπειρες μόλυνσης που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική για την υποτιθέμενη διανομή των Windows 11. 

Η Kaspersky προειδοποιεί ότι επίσημες μέθοδοι όπως το Πρόγραμμα Windows Insider πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση εκδόσεων και ότι το λειτουργικό σύστημα δεν πρέπει να εγκατασταθεί σε πρωτεύον μηχάνημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα σταθερότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *