Η Intel έχει ένα σχέδιο να ξεπεράσει την τεχνολογία 3nm

Η Intel έχει ένα σχέδιο να ξεπεράσει την τεχνολογία 3nm

Νωρίτερα φέτος, η Intel ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανακτήσει το προβάδισμα κατασκευής CPU και την “αδιαμφισβήτητη ηγεσία” στον κόσμο των υπολογιστών. Αυτοί ήταν εντυπωσιακοί στόχοι, αλλά αυτό που έλειπε ήταν η αίσθηση του τρόπου με τον οποίο θα τους πέτυχαν. Τώρα, τελικά γνωρίζουμε το σχέδιο της Intel.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger και η SVP of Technology Development Dr. Ann Kelleher, παρουσίασαν το σχέδιο της εταιρείας για το μέλλον. Για αρχή, η Intel μετονομάζει τους κατασκευαστικούς της κόμβους. Αυτό που ήταν 10 “nm” Enhanced Superfin “είναι τώρα” 7 “. Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο διττό αλλά για να είμαστε δίκαιοι με την intel, οι νανομετρικές μετρήσεις των κόμβων διεργασίας δεν αντιστοιχούν πλέον σε τίποτα φυσικό και από την άποψη της πυκνότητας, τα τσιπ των 10nm της Intel είναι ανταγωνιστικά με τα TSMC και τα 7nm της Samsung.

Κοιτάζοντας πέρα ​​από τα 7nm, η Intel στοχεύει σε ένα επιθετικό πρόγραμμα κυκλοφορίας με σημαντικές ενημερώσεις προϊόντων να γίνονται κάθε χρόνο. Περιμένουμε τα τσιπ Alder Lake τους αυτό το φθινόπωρο, τα οποία θα αναμειγνύουν πυρήνες υψηλής και χαμηλής ισχύος, ακολουθούμενοι από τα σιπ Meteor Lake των 4nm που θα μετακινηθούν σε σχεδιασμό “πλακιδίων” (chiplet) και θα ενσωματώνουν την τεχνολογία τρισδιάστατων τσιπ της Intel, Foveros. 

Από εκεί και πέρα, η Intel έχει σχεδιάσει μια τεχνολογία για έναν κόμβο 3nm βασισμένο σε EUV που θα χρησιμοποιεί τη διαδικασία παραγωγής υψηλής ενέργειας για τον εξορθολογισμό της δημιουργίας τσιπ και ένα “20A” για τον κόμβο angstrom. Αυτό είναι ένα δέκατο δισεκατομμυριοστό του μέτρου (που σημαίνει ότι είναι 2nm) και θα ακολουθήσει ένας κόμβος 18Α που η Intel ελπίζει να ξεκινήσει να παράγει στην παραγωγή το 2025 για προϊόντα κάπου στο 2ο μισό της δεκαετίας. Και πάλι, ενώ οι μετρήσεις κόμβων δεν αντιστοιχούν πλέον σε φυσικές δομές, ένα άτομο πυριτίου βρίσκεται στην περιοχή των 2 angstroms, οπότε αυτά είναι σοβαρά μικροσκοπικά τρανζίστορ.

Αυτό το πρόγραμμα κυκλοφορίας φαίνεται επιθετικό και η Intel δεν έχει το καλύτερο ιστορικό όσον αφορά την επίτευξη στόχων για νέους κόμβους, αλλά αν μπορεί να φτάσει ακόμη και αυτούς τους στόχους, περιμένετε ότι οι φορητοί υπολογιστές και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές σας θα έχουν τεράστια ώθηση στην απόδοση τα επόμενα χρόνια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *