Το Facebook καταπολεμά την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια

Το Facebook καταπολεμά την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια

Τον Μάρτιο, το Center for Countering Digital Hate (CCDH)   δημοσίευσε μια έκθεση που συνδέει περισσότερα από τα δύο τρίτα της παραπληροφόρησης εμβολίων στο διαδίκτυο με 12 άτομα. Αυτό το στατιστικό έχει αναφερθεί ευρέως έκτοτε, μεταξύ άλλων από νομοθέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ως απόδειξη ότι το Facebook απέτυχε να ελέγξει τα ψέματα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19.

Τώρα, πέντε μήνες αργότερα, το Facebook λέει ότι έχει απαγορεύσει περισσότερους από 36 λογαριασμούς, ομάδες και σελίδες που σχετίζονται με αυτές τις «υπερδιανομείς» παραπληροφόρησης. Η εταιρεία λέει ότι έχει λάβει άλλες ενέργειες για να καταστήσει λιγότερο ορατό και άλλο περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτά τα άτομα.

“Έχουμε επιβάλει επίσης ποινές σε περίπου δώδεκα επιπλέον Σελίδες, ομάδες ή λογαριασμούς που συνδέονται με αυτά τα 12 άτομα, όπως η μετακίνηση των δημοσιεύσεών τους χαμηλότερα στο News Feed, ώστε λιγότεροι άνθρωποι να τα βλέπουν ή να μην τα προτείνουν σε άλλους”, ανέφερε το Facebook σε ανακοίνωσή του. “Εφαρμόσαμε κυρώσεις σε ορισμένους τομείς ιστότοπού τους, έτσι ώστε όλες οι αναρτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου του ιστότοπού τους, να μετακινηθούν χαμηλότερα στο News Feed. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι λογαριασμοί που σχετίζονται με την ομάδα παραμένουν στο διαδίκτυο, κάτι που σύμφωνα με το Facebook είναι επειδή είτε είναι «ανενεργοί», δεν δημοσιεύουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες ή έχουν μοιραστεί μόνο «μια μικρή ποσότητα» αυτού του περιεχομένου.

Το Facebook έχει αμφισβητήσει την έκθεση του CCDH από την πρώτη δημοσίευσή του, αμφισβητώντας τη μεθοδολογία και το συμπέρασμά του. Στην τελευταία του δήλωση, το κοινωνικό δίκτυο ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της έκθεσης ότι το 73 τοις εκατό της παραπληροφόρησης για το εμβόλιο συνδέεται με την ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τον Robert F. Kennedy Jr., τον Joseph Mercola, τον Del Bigtree και άλλους εξέχοντες ακτιβιστές κατά των εμβολίων. Ωστόσο, η αναφορά έγινε πονοκέφαλος για την εταιρεία, όπως αναφέρθηκε από τον Αμερικανό Χειρουργό τον περασμένο μήνα σε μια συμβουλευτική για την υγεία προειδοποιώντας το κοινό για παραπληροφόρηση εμβολίων στο διαδίκτυο. Συνολικά, η εταιρεία έχει αφαιρέσει περίπου 3.000 ομάδες, σελίδες και λογαριασμούς για επανειλημμένη παραβίαση των κανόνων της κατά του COVID-19 και παραπληροφόρηση εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμη μοιραστεί στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσο συχνά προβάλλονται τέτοιες παραπληροφόρηση.

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CCDH Imran Ahmed είπε ότι το Facebook «παρεξήγησε κατάφωρα» την έρευνα. «Το Facebook έχει παραπλανήσει κατάφωρα την έρευνα του CCDH και του Anti-Vax Watch, ενώ συνεχίζει να αποκρύπτει τα δεδομένα που δείχνουν πόσοι από τους χρήστες του έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί τον δισταγμό των εμβολίων. Το CCDH και το Anti-Vax Watch εξακολουθούν να είναι πλήρως διαφανή σχετικά με τις μεθοδολογίες τους, οι οποίες βασίζονται σε δημόσια διαθέσιμα εργαλεία για την παρακολούθηση της προσέγγισης κοινού και περιεχομένου ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *