Το TikTok, το Reddit και το Facebook παλεύουν με την παραπληροφόρηση για την ιβερμεκτίνη

Το TikTok, το Reddit και το Facebook παλεύουν με την παραπληροφόρηση για την ιβερμεκτίνη

To TikTok, το Reddit και το Facebook αντιμετωπίζουν κύματα περιεχομένου σχετικά με την ιβερμεκτίνη, ένα φάρμακο κατά των παρασίτων που έχει προσελκύσει την προσοχή μεταξύ των αντιεμβολιαστών ως θεραπεία COVID-19. Οι πωλήσεις ιβερμεκτίνης που προορίζονται για ζώα, καθώς και οι κλήσεις σε κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων, έχουν αυξηθεί αρκετά ώστε ο FDA εξέδωσε μια ενημέρωση των καταναλωτών που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19.

Στο TikTok, το Rolling Stone βρήκε βίντεο, μερικά από τα οποία είχαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές, προωθώντας την ιβερμεκτίνη ως θεραπεία COVID-19 με ετικέτες όπως #ivermectin4covid και #ivermectinworks. Το TikTok έχει αφαιρέσει τα βίντεο για παραβίαση των οδηγιών της κοινότητας και έχει αποκλείσει τις ετικέτες και ένας εκπρόσωπος λέει ότι το TikTok θα συνεχίσει να αφαιρεί σχετικά βίντεο και hashtag. Η ετικέτα #ivermectin είναι ακόμα ανοικτή, αν και πολλά από τα πιο δημοφιλή βίντεο στην ετικέτα αφορούν επαγγελματίες υγείας που καταρρίπτουν την παραπληροφόρηση.

Στο Reddit αυτήν την εβδομάδα, συντονιστές αρκετών εκατοντάδων subreddits κάλεσαν την πλατφόρμα να αναλάβει δράση κατά της παραπληροφόρησης για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των subreddits που διαδίδουν ιατρική παραπληροφόρηση.

Διαφωνώντας με τα αιτήματα για απόλυτες απαγορεύσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του Reddit, Steve Huffman, μοιράστηκε μια απάντηση σε  ανακοινώσεις, λέγοντας ότι «το Reddit είναι ένα μέρος για ανοιχτή και αυθεντική συζήτηση και συζήτηση. Αυτό περιλαμβάνει συνομιλίες που αμφισβητούν ή διαφωνούν με τη λαϊκή συναίνεση ». Η ανάρτηση συνεχίζει λέγοντας ότι το Reddit θα αναλάβει δράση όταν οι άνθρωποι προωθούν την απάτη ή ενθαρρύνουν τη βλάβη, καθώς και θέτουν σε καραντίνα ορισμένα δευτερεύοντα στοιχεία, ώστε να μην εμφανίζονται στις αναζητήσεις και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά χωρίς να συνδεθούν.  

Οι συντονιστές επέκριναν την ανάρτηση του Huffman, λέγοντας ότι προωθώντας τη χρήση της ιβερμεκτίνης ενθαρρύνουν τη βλάβη, αλλά έχουν επιτραπεί να παραμείνουν. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, το Reddit εξετάζει αυτήν τη στιγμή την  ιβερμεκτίνης   και τις σχετικές κοινότητες στον ιστότοπο. Το Reddit πρόσφατα σε έθεσε καραντίνα το NoNewNormal, μια αντι-μάσκα, αντι-κεραία subdredit.

Άνθρωποι στις ομάδες του Facebook μοιράζονται επίσης παραπληροφόρηση και κάνουν χορηγούμενες αναρτήσεις που προωθούν και διαφημίζουν την ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19. Το Facebook έχει επικριθεί ευρέως για την ποσότητα παραπληροφόρησης για τον COVID-19 που κυκλοφορεί στον ιστότοπο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο, το Facebook αφαιρεί περιεχόμενο «που επιχειρεί να αγοράσει, να πουλήσει, να δωρίσει ή να ζητήσει ιβερμεκτίνη». Πρόσθεσαν: «Επιβάλλουμε επίσης έναντι οποιουδήποτε λογαριασμού ή ομάδας που παραβιάζει τις πολιτικές μας για το COVID-19 και εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι η ιβερμεκτίνη είναι εγγυημένη θεραπεία ή εγγυημένη πρόληψη και δεν επιτρέπουμε διαφημίσεις που προωθούν την ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για τον COVID-19 . » Ακόμα, δημόσιες και ιδιωτικές ομάδες αντι-εμβολιασμού προσπαθούν να αποφύγουν το μέτρο χρησιμοποιώντας ευφημισμούς όπως “ivm” ή “moo juice” για την ιβερμεκτίνη.

Το TikTok, το Reddit, το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν αγωνιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να υπολογίσουν την ταχεία διάδοση της ιατρικής παραπληροφόρησης. Οι πλατφόρμες έχουν ενημερώσει τις πολιτικές τους, έχουν προσθέσει συνδέσμους σε αρχές όπως το CDC και έχουν αφαιρέσει εκατομμύρια αναρτήσεις. Αλλά καθώς η πανδημία συνεχίζεται και εξελίσσεται η παραπληροφόρηση, οι πραγματικές λύσεις – κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκες και εμβόλια – παραμένουν οι ίδιες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *