Το Chrome 93 κυκλοφορεί σήμερα-  καταργεί την υποστήριξη κρυπτογράφησης 3DES στο TLS, προσθέτει WebOTP στην επιφάνεια εργασίας

Το Chrome 93 κυκλοφορεί σήμερα- καταργεί την υποστήριξη κρυπτογράφησης 3DES στο TLS, προσθέτει WebOTP στην επιφάνεια εργασίας

Το Chrome 92 προχώρησε στο κανάλι Stable τον Ιούλιο, καταργώντας τις διαμορφώσεις του χειριστή πληρωμών και ενισχύοντας τις Προοδευτικές Εφαρμογές Ιστού (PWA), μεταξύ πολλών άλλων. Σήμερα, το Chrome 93 θα είναι διαθέσιμο για το κοινό. Εκτός από τις δυνατότητες και τις βελτιώσεις που φέρνει, αυτή η έκδοση του Chrome είναι επίσης σημαντική επειδή είναι η τελευταία έκδοση του κανονικού ρυθμού κυκλοφορίας της Google. Ξεκινώντας με το Chrome 94 τον επόμενο μήνα, η εταιρεία θα μεταβεί σε έναν κύκλο κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων.

Ξεκινώντας με τις καταργήσεις, το Chrome 93 αφαιρεί την υποστήριξη για τη σουίτα κρυπτογράφησης αλυσίδας κρυπτογράφησης 3DES (CBC) στο Transport Layer Security (TLS). Η Google έχει αναφέρει πολλούς λόγους για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι νεότερες και καλύτερες αντικαταστάσεις με βάση το AES ήταν διαθέσιμες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 3DES είναι επίσης ευάλωτο στην επίθεση Sweet32 και είναι εξαιρετικά αργό, καταναλώνει μπαταρία και απαιτεί CPU, ειδικά σε κινητές πλατφόρμες. Επιπλέον, πολλές από τις εφαρμογές του διαρρέουν τα προσωρινά κανάλια της προσωρινής μνήμης και του χρονισμού. Στο ίδιο πνεύμα, η Google αποκλείει επίσης συνδέσεις με διακομιστές HTTP, HTTPS και FTP στη θύρα 989 και 990. Αυτό οφείλεται σε λόγους ασφαλείας και αποτελεί ελαφρυντικό για την επίθεση ALPACA.

Η Google ενισχύει περαιτέρω το Chrome επιτρέποντας στις εφαρμογές ιστού να αυτοπροσδιορίζονται ως εφαρμογές λήψης σημειώσεων όταν χρειάζεται, κάτι που θα επιτρέψει επίσης ενσωματώσεις σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Το API τοποθέτησης παραθύρων πολλαπλών οθονών βελτιώνεται για να καλύψει τις περιπτώσεις χρήσης της παραγωγικότητας, όπου η χρήση του Chrome σε πολλές οθόνες θα έχει ως αποτέλεσμα μια καλύτερη εμπειρία. Η υποστήριξη για το WebOTP API έχει ξεκινήσει και για το Chrome σε επιτραπέζιους υπολογιστές , καθώς θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να ανακτήσουν εφάπαξ κωδικούς πρόσβασης (OTP) που αποστέλλονται μέσω SMS σε συγκεκριμένη μορφή και να τους συγχρονίζουν σε Chrome σε Android και επιτραπέζιους υπολογιστές, υπό την προϋπόθεση ότι είστε υπογεγραμμένοι στον ίδιο λογαριασμό Google. Δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας των εικόνων SVG, το Clipboard API υποστηρίζει τώρα και αυτή τη μορφή. Ομοίως, με τους προμηθευτές του προγράμματος περιήγησης να προσθέτουν τώρα ελέγχους ταχύτητας αναπαραγωγής στις προσφορές τους, το Chrome δίνει στις εταιρείες έναν τρόπο να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν αυτό το στοιχείο ελέγχου κατά την αναπαραγωγή πολυμέσων στον ιστότοπό τους.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, η Google διαθέτει πολλές δυνατότητες που αντιμετωπίζουν προγραμματιστές και στο Chrome 93. Προστίθεται μια ιδιότητα CSS για να αλλάξει το χρώμα των στοιχείων ελέγχου φόρμας, η λέξη”στυλ” προστίθεται ξανά στην ιδιότητα “περιέχει”, προστίθεται υποστήριξη για CSS Module Scripts, η  εργοστασιακή μέθοδος AbortSignal.abort () εισήχθη για να διευκολύνει τη ζωή των προγραμματιστών και το χαρακτηριστικό  “media” του meta στοιχείου θα τιμηθεί τώρα, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να μετατοπίζονται μεταξύ των χρωμάτων θεμάτων του ιστότοπού τους χρησιμοποιώντας ένα ερώτημα πολυμέσων. Στο ίδιο πνεύμα, το εύκαμπτο πλαίσιο CSS και τα ευέλικτα στοιχεία θα υπακούσουν στις λέξεις -κλειδιά για ευθυγράμμιση θέσης που παρουσιάζονται στο έγγραφο W3C εδώ.

Επιπλέον,μια εισάγεται νέα ιδιότητα boole που ονομάζεται Object.hasOwn, η οποία είναι μια πιο εύχρηστη εφαρμογή της στατικής μεθόδου  Object.prototype.hasOwnProperty. Το Chrome 93 θα χρησιμοποιήσει επίσης το ICU LocaleMatcher για την υλοποίηση του BestFitMatcher που χρησιμοποιείται στη μηχανή JavaScript v8 για να ταιριάζει με τα δεδομένα τοπικής ρύθμισης. Ομοίως, ο κατασκευαστής Error () έχει τώρα μια προαιρετική παράμετρο που ονομάζεται “αιτία”, η οποία θα επιτρέψει την αλυσίδα των λαθών χωρίς να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης. Τέλος, ένα σύνολο νέων κεφαλίδων HTTP Client Hints προσφέρεται σε όλες τις δυνατότητες προτίμησης μέσων χρήστη, επιτρέποντας στους ιστότοπους να κάνουν “πιο έξυπνες” επιλογές σχετικά με τις οπτικές ιδιότητες του ιστότοπου με βάση τις κεφαλίδες.

Το Chrome 93 αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα. Εάν δεν ενημερώνεται αυτόματα στην έκδοση 93 για εσάς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεταβείτε στη Βοήθεια> Σχετικά με το Google Chrome για να ενεργοποιήσετε την ενημέρωση μόλις γίνει διαθέσιμη. Ακολουθεί το Chrome 94, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στο κανάλι Beta με μια Stable κυκλοφορία που αναμένεται στις 21 Σεπτεμβρίου, η οποία είναι σε τρεις εβδομάδες. Με το Chrome 94, η Google θα μεταβεί σε έναν κύκλο κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων για τις επόμενες κυκλοφορίες του Chrome.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *