Το CNN έγινε ο πρώτος οργανισμός μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ που περιόρισε την πρόσβαση των Αυστραλών στις σελίδες του στο Facebook, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η κίνηση έρχεται εβδομάδες αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης είναι υπεύθυνες για τα σχόλια που άφησαν άλλα άτομα στις αναρτήσεις τους στο Facebook. Μια CNN εκπρόσωπος είπε τη δημοσίευση ότι οι χρήστες στην Αυστραλία δεν θα είναι πλέον σε θέση να βλέπουν την κεντρική σελίδα του Facebook της, την CNN International σελίδα του και τα ειδικά σελίδες για τα show του.
Ο Ντίλαν Βόλερ κατέθεσε την αρχική υπόθεση που ώθησε τα δικαστήρια της Αυστραλίας να αποφασίσουν εάν οι οργανώσεις μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για σχόλια που αφήνονται στις σελίδες τους στο Facebook. Ο Βόλερ έγινε διάσημος το 2016 αφού μια τηλεοπτική έκθεση για την κακομεταχείριση ανηλίκων στο σύστημα ποινικής κράτησης έδειξε μια φωτογραφία του με κουκούλα και δεμένο σε μια καρέκλα όταν ήταν μόλις 17 ετών. στο Facebook, όπου οι σχολιαστές κατηγόρησαν ψευδώς τον Βόλερ για σοβαρά εγκλήματα, όπως βιασμό ηλικιωμένης γυναίκας.
Μια πηγή του CNN είπε στο περιοδικό ότι η οργάνωση ζήτησε από το Facebook, αν θα βοηθήσει τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης εξ ολοκλήρου απενεργοποίηση σχόλια. Ωστόσο, το κοινωνικό δίκτυο αρνήθηκε να απενεργοποιήσει όλα τα σχόλια στις σελίδες του CNN στην Αυστραλία. Το Facebook κυκλοφόρησε ένα εργαλείο τον Μάρτιο που επιτρέπει σε διασημότητες, πολιτικούς και ειδησεογραφικά πρακτορεία να περιορίσουν το ποιος μπορεί να σχολιάσει τις σελίδες τους, αλλά θα έπρεπε να θέσουν έναν περιορισμό για κάθε ανάρτηση. Το CNN αποφάσισε ότι αυτό για όλες τις ιδιότητές του θα ήταν χρονοβόρο και επέλεξε να αποκλείσει εντελώς την Αυστραλία.
Μια CNN εκπρόσωπος είπε:
«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το Facebook, για άλλη μια φορά, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλατφόρμα της είναι ένα μέρος για αξιόπιστη δημοσιογραφία και παραγωγικό διάλογο γύρω από τα τρέχοντα γεγονότα μεταξύ των χρηστών του.»
Όσο για το Facebook, το είπε στο περιοδικό ότι υποστηρίζει το μεταρρύθμιση των νόμων περί δυσφήμισης της Αυστραλίας. Επιπλέον, είπε ότι παρείχε στο CNN λειτουργίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαχείριση σχολίων και ότι συνεχίζει να “παρέχει στους Αυστραλούς έναν προορισμό για ποιοτική δημοσιογραφία, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων του Facebook που ξεκινήσαμε τον Αύγουστο.”
Νωρίτερα φέτος , Η Αυστραλία ψήφισε επίσης έναν νόμο που απαιτεί από τους κολοσσούς της τεχνολογίας να πληρώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία για τη χρήση του περιεχομένου τους. Ως απάντηση, το Facebook απέκλεισε τους Αυστραλούς εκδότες και κατοίκους από το να μοιράζονται περιεχόμενο ειδήσεων. Ωστόσο, γρήγορα αναίρεσε την απαγόρευση και συμφώνησε να πληρώσει ορισμένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς για το περιεχόμενό τους.