Η Mozilla κυκλοφορεί τον Firefox 93 με υποστήριξη εικόνας AVIF

Η Mozilla κυκλοφορεί τον Firefox 93 με υποστήριξη εικόνας AVIF

Επισκιάστηκε από την κυκλοφορία των Windows 11, αλλά η Mozilla ενημέρωσε σήμερα το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Firefox στην έκδοση 93. Η νέα ενημέρωση έρχεται με πολλές νέες δυνατότητες που θα βελτιώσουν την απόδοση και την ασφάλεια καθώς και τη συμβατότητα στο διαδίκτυο. Ίσως η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή σε αυτήν την ενημέρωση είναι η συμπερίληψη της υποστήριξης εικόνας AVIF, μια μορφή που προσφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις εύρους ζώνης σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μορφές εικόνας.

Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Firefox 93 τώρα προσπαθεί να σας αποτρέψει από τη λήψη αρχείων από ανασφαλείς HTTP διευθύνσεις. Η Mozilla περιγράφει τις ανασφαλείς λήψεις ως έναν σημαντικό κίνδυνο ασφαλείας που μπορεί να επιτρέψει στο σύστημά σας να παραβιαστεί από έναν εισβολέα. Όταν επιχειρείτε να κάνετε λήψη από μια μη ασφαλή τοποθεσία, θα ειδοποιηθείτε για τον κίνδυνο και θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε το αρχείο, αν και, θα δοθεί επίσης η επιλογή να επιτρέψετε τη λήψη.

Όσον αφορά την ιδιωτικότητα, ο Firefox 93 παρουσιάζει το SmartBlock 3.0. Το SmartBlock προσπαθεί να αποκλείσει τους ιχνηλάτες τρίτων που σας ακολουθούν στον ιστό ενώ προσπαθείτε να μην σπάσετε ιστοσελίδες. Στην τρίτη επανάληψη, φέρνει πολύ βελτιωμένη υποστήριξη για την αντικατάσταση δημοφιλών σεναρίων Google Analytics και προσθέτει υποστήριξη για δημοφιλείς υπηρεσίες όπως Optimizely, Criteo, Amazon TAM και διάφορα διαφημιστικά σενάρια Google.

Όσον αφορά την απόδοση, οι χρήστες Windows με εξαιρετικά χαμηλή μνήμη συστήματος θα δουν τις καρτέλες εκφόρτωσης του Firefox με βάση τον τελευταίο χρόνο πρόσβασής τους. Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε ξανά μια καρτέλα που δεν έχει φορτωθεί, θα φορτωθεί ξανά αυτόματα. Η Mozilla λέει ότι αυτή η τεχνική θα μειώσει τα σφάλματα μνήμης .

Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν υποστήριξη συμπλήρωσης φόρμας στο πρόγραμμα προβολής PDF του Firefox και οι χρήστες macOS καλούνται να ολοκληρώσουν την εγκατάστασή τους εάν ξεκινήσουν από ένα τοποθετημένο .dmg, ώστε να μην χάσουν τα δεδομένα τους. Αυτή η προτροπή θα εκτελεστεί μόνο την πρώτη φορά που εκτελείται ο Firefox στον υπολογιστή, έτσι ώστε να μην γίνεται ενοχλητικός για τους ανθρώπους που ξεκινούν από τοποθετημένο .dmg σκόπιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *