Το Facebook αποβάλλει τον προγραμματιστή πίσω από το εργαλείο Unfollow Everything

Το Facebook αποβάλλει τον προγραμματιστή πίσω από το εργαλείο Unfollow Everything

Ένας προγραμματιστής που δημιούργησε ένα εργαλείο που επέτρεπε στους χρήστες να απενεργοποιούν αυτόματα τους φίλους και τις ομάδες στο Facebook, ανακοινώθηκε ότι αποβλήθηκε οριστικά από τον  ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Louis Barclay ήταν ο δημιουργός του “Unfollow Everything”, μιας επέκτασης προγράμματος περιήγησης που επέτρεψε στους χρήστες του Facebook να διαγράψουν ουσιαστικά το News Feed τους καταργώντας την παρακολούθηση όλων των συνδέσεών τους ταυτόχρονα. Το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ατομική παρακολούθηση φίλων, ομάδων και σελίδων, γεγονός που αφαιρεί το περιεχόμενό τους από το News Feed, την αλγοριθμικά ελεγχόμενη καρδιά του Facebook. Το εργαλείο του Barclay αυτοματοποίησε αυτήν τη διαδικασία, σκουπίζοντας άμεσα τη ροή ειδήσεων των χρηστών.

Όπως έγραψε ο Barclay για την εμπειρία του από τη χρήση του εργαλείου σε ένα πρόσφατο άρθρο για το Slate:

Θυμάμαι ακόμα την αίσθηση του να μην ακολουθήσω τα πάντα για πρώτη φορά. Ήταν σχεδόν θαυματουργό. Δεν είχα χάσει τίποτα, αφού μπορούσα ακόμα να δω τους αγαπημένους μου φίλους και παρέες πηγαίνοντας απευθείας σε αυτούς. Είχα όμως αποκτήσει έναν συγκλονιστικό έλεγχο. Δεν μπήκα στον πειρασμό να μετακινηθώ προς τα κάτω σε μια άπειρη ροή περιεχομένου. Ο χρόνος που πέρασα στο Facebook μειώθηκε δραματικά. Μέσα στη νύχτα, ο εθισμός μου στο Facebook έγινε διαχειρίσιμος.

Σε απάντηση, το Facebook έστειλε στον Barclay μια επιστολή παύσης και λήξης νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι παραβίασε τους όρους παροχής υπηρεσιών του ιστότοπου δημιουργώντας λογισμικό που αυτοματοποιούσε τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών. Ο Barclay λέει ότι η εταιρεία “απενεργοποίησε μόνιμα τους λογαριασμούς μου στο Facebook και στο Instagram” και “απαίτησε να συμφωνήσω να μην δημιουργήσω ποτέ ξανά εργαλεία που αλληλεπιδρούν με το Facebook ή τις άλλες υπηρεσίες του”. Ο Barclay σημειώνει ότι εκτός από τη βοήθεια των χρηστών, το εργαλείο του “Unfollow Everything” χρησιμοποιήθηκε από ερευνητές στο Ελβετικό Πανεπιστήμιο Neuchâtel για να μελετήσει τις επιπτώσεις του News Feed στην ευτυχία των ανθρώπων. Λέει ότι δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να μπλέξει στο δικαστήριο με μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων όπως το Facebook και έτσι απλά αφαίρεσε το εργαλείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *