Έρχεται Windows 10 έκδοση 21H2 – τι πρέπει να γνωρίζετε

Έρχεται Windows 10 έκδοση 21H2 – τι πρέπει να γνωρίζετε

Ενώ τα Windows 11 μπορεί να είναι σε  όλα τα πρωτοσέλιδα τον τελευταίο καιρό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Windows 10 έκδοση 21H2 είναι επίσης στον ορίζοντα. Παρόλο που η Microsoft δεν έχει ακόμη μια επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, η τελική έκδοση έφτασε στο κανάλι Release Preview για καταναλωτές και για επιχειρήσεις .

Τα Windows 10 έκδοση 20H2 κυκλοφόρησαν στις 20 Οκτωβρίου 2020, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι η έκδοση 21H2 θα φτάσει σε παρόμοιο χρονικό πλαίσιο επίσης. Αυτό έχει επίσης νόημα από την άποψη της κλιμακωτής διάθεσης των  Windows 11, η οποία ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου Στην πραγματικότητα, η Microsoft μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να δώσει ανανέωση στο μεγάλο λειτουργικό σύστημα λίγες εβδομάδες ακόμη, πριν ενημερώσει τους ανθρώπους ότι διαθέτουν επίσης Windows 10 έκδοση 21H2 ως επιλογή.

Η έκδοση 21H2 υποτίθεται ότι είναι μια σχετικά μικρή αναβάθμιση, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι μία από τις δύο διαδρομές προς τα εμπρός για υπολογιστές που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της Microsoft για Windows 11. Ενώ οι χρήστες ενδέχεται να μπορούν να εξαναγκάσουν την εγκατάσταση των Windows 11 μετά την υπογραφή παραίτησης σε μη υποστηριζόμενο υλικό, είναι πιθανό να μην λάβουν ενημερώσεις ασφαλείας. Ως εκ τούτου, είναι σχετικά ασφαλέστερο στοίχημα η ενημέρωση σε Windows 10 έκδοση 21H2 εάν ο υπολογιστής σας δεν υποστηρίζει Windows 11.

Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι η έκδοση 10 των Windows 10 και τι φέρνει. Η τελευταία ανανέωση των Windows 10 της Microsoft είναι συνέχεια της έκδοσης 21H1, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάιο. Στο πλαίσιο του κύκλου κυκλοφορίας των Windows 10, η εταιρεία κυκλοφορεί δύο ενημερώσεις δυνατοτήτων ανά έτος, και αυτή είναι η δεύτερη από αυτές.

Ας είμαστε σαφείς: τα Windows 10 έκδοση 21H2 είναι ένα πακέτο ενεργοποίησης, όπως ακριβώς και η έκδοση 21H1 για την έκδοση 20H2 πριν από αυτό. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι “νέες” δυνατότητες που διατίθενται με αυτήν την ενημέρωση υπάρχουν επίσης στην έκδοση 21H1 πριν από αυτήν, αλλά σε αδρανή κατάσταση. Δεν θα λάβετε καμία πραγματική νέα λειτουργία στον υπολογιστή σας. Αυτή η ενημέρωση απλώς θα φωτίσει ορισμένες λειτουργίες που υπάρχουν ήδη.

ndows 10 21H δεν περιέχουν μια ακρωτηριασμένη γραμμή εργασιών, σε αντίθεση με τα Windows 11.

Εκτός  από τις λειτουργίες που ενεργοποιούνται , δεν υπάρχουν πολλά. Όταν η Microsoft κοινοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με την ενημέρωση της λειτουργίας τον Ιούλιο, περιέγραψε συνολικά τρεις συνολικά δυνατότητες που θα ενεργοποιηθούν με τα Windows 10 έκδοση 21H2.

Πρώτον, το λειτουργικό σύστημα θα υποστηρίζει πρότυπα WPA3 H2E για αυξημένη ασφάλεια Wi-Fi. Το H2E σημαίνει “Hash-to-Element” και είναι μια βελτίωση του προτύπου Wi-Fi Protected Access III (WPA3). Το WPA3 H2E είναι υπολογιστικά πολύ πιο αποτελεσματικό από τον προκάτοχό του και είναι επίσης ανθεκτικό σε επιθέσεις πλευρικών καναλιών που χρησιμοποιούνται από κακόβουλους παράγοντες για να κλέψουν διαπιστευτήρια. Το χαρακτηριστικό σίγουρα θα χαιρετιστεί από άτομα που ασχολούνται ενεργά με την κοινότητα της κυβερνοασφάλειας.

Δεύτερον, η Microsoft πρόσθεσε μια νέα μέθοδο ανάπτυξης για το Windows Hello for Business που ονομάζεται cloud trust. Αν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ του κανονικού Windows Hello που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον προσωπικό σας φορητό υπολογιστή έναντι του Windows Hello for Business, μην ψάχνετε άλλο. Το πρώτο χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές για τη δημιουργία ενός PIN ή μιας βιομετρικής χειρονομίας ως εναλλακτικής μεθόδου για τη σύνδεση, αλλά δεν αξιοποιεί την ασύμμετρη ή πιστοποίηση βάσει πιστοποιητικού. Ανάλογα με τον τύπο του λογαριασμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας πολύ απλός κατακερματισμός κωδικού πρόσβασης. Από την άλλη πλευρά, το Windows Hello for Business χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις και διαμορφώνεται χρησιμοποιώντας πολιτικές ομάδας ή πολιτικές διαχείρισης φορητών συσκευών (MDM). Χρησιμοποιεί πάντα ασύμμετρη πιστοποίηση ή πιστοποίηση, γεγονός που το καθιστά πολύ πιο ισχυρό από την άποψη της ασφάλειας.

Επί του παρόντος, το Windows Hello for Business υποστηρίζει δύο μοντέλα εμπιστοσύνης, συγκεκριμένα την εμπιστοσύνη κλειδιού και την εμπιστοσύνη πιστοποιητικών. Το τρίτο μοντέλο που ενεργοποιείται από τα Windows 10 έκδοση 21H2 είναι το cloud trust, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η Microsoft φαίνεται να μην έχει καθόλου δημόσια τεκμηρίωση σχετικά με αυτό. Η εταιρεία έχει δηλώσει μόνο ότι θα επιτρέψει ταχύτερες αναπτύξεις για τα Windows Hello for Business, καθιστώντας το θέμα λεπτών.επίσης σε θέση να ανακαλύψουμε ένα Μαστανσχόλιο που έκανε στο Reddit ο μηχανικός της Microsoft Steve Syfuhs, ο οποίος λέει:

Είναι μια νέα μορφή του Windows Hello που χρησιμοποιεί τη δυνατότητα “Cloud Trust” της σύνδεσης FIDO. Κανονικά πρέπει να αναπτύξετε το AAD Connect με το backsync για να λειτουργήσει η εμπιστοσύνη του κλειδιού Windows Hello και το τμήμα συγχρονισμού τείνει να διαρκεί από 5 λεπτά έως 30 λεπτά έως δύο ώρες, και αυτό είναι ενοχλητικό για πολλούς ανθρώπους, για να μην αναφέρουμε πολλά προσπάθεια.

Το Cloud Trust βασίζεται σε αυτό που δημιουργήσαμε για τη σύνδεση Hybrid FIDO, όπου εκτελείτε ένα μόνο σενάριο PowerShell για να δημιουργήσετε μια εμπιστοσύνη από AAD έως AD. Αυτή η εμπιστοσύνη επιτρέπει στην AAD να εκδώσει ένα ειδικό μερικό TGT που η AD μπορεί να αποδεχθεί και να μετατραπεί σε έναν κατάλληλο τομέα TGT AD. Αρχικά, το FIDO σας έκανε σύνδεση στον τομέα σας και τώρα χρησιμοποιείται για Windows Hello. Είναι αρκετά λείο και εξαιρετικά εύκολο στη ρύθμιση.

Τέλος, το τρίτο χαρακτηριστικό που αναδεικνύει η Microsoft στα Windows 10 έκδοση 21H2 είναι η υποστήριξη υπολογιστών GPU σε Υποσύστημα Windows για Linux (WSL) και Azure IoT Edge για Linux σε Windows (EFLOW). Αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί η μηχανική μάθηση και ο φόρτος εργασίας που απαιτεί πόρους. Για όσους δεν γνωρίζουν, το EFLOW δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκτελούν παραγωγικούς φόρτους εργασίας που βασίζονται σε Linux που βασίζονται σε cloud σε Windows IoT και επίσης να αναπτύσσουν λειτουργικές μονάδες Linux IoT Edge σε μια συσκευή Windows IoT. Η υποστήριξη GPU για λύσεις μηχανικής εκμάθησης που εκτελούνται σε WSL είναι κάτι που η Microsoft προσπαθεί πρόσφατα.

Αυτό είναι λίγο πολύ για τις δυνατότητες που θα ενεργοποιηθούν με τα Windows 10 έκδοση 21H2. Αλλά ίσως, οι άνθρωποι θα χαρούν επίσης να γνωρίζουν ότι υπό το υβριδικό περιβάλλον, η ενημέρωση θα παραδοθεί μέσω της τεχνολογίας εξυπηρέτησης της Microsoft, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για την προσφορά μηνιαίων αθροιστικών ενημερώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές με Windows 10 έκδοση 2004 (Ενημέρωση Μαΐου 2020) ή νεότερη έκδοση θα μπορούν να απολαμβάνουν μια γρηγορότερη εμπειρία εγκατάστασης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που η Microsoft δεν έχει αποκαλύψει ακόμη μια επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας για τα Windows 10 έκδοση 21H2, θα κυκλοφορήσει σίγουρα αυτό το ημερολογιακό έτος, πιθανότατα πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Οι εκδόσεις Home και Pro θα λάβουν υποστήριξη 18 μηνών, ενώ η Enterprise and Education θα λάβει 30 μήνες υποστήριξης. Η επόμενη έκδοση μακροπρόθεσμου καναλιού εξυπηρέτησης (LTSC) των Windows θα βασίζεται επίσης στα Windows 10 21H2. Θα κυκλοφορήσει περίπου την ίδια περίοδο με τη γενική διάθεση με πέντε χρόνια υποστήριξης.

Παρόμοια με τα Windows 11 και τις ενημερώσεις των Windows 10 πριν από αυτό, τα Windows 10 έκδοση 21H2 θα είναι μια προαιρετική και δωρεάν αναβάθμιση. Ωστόσο, η Microsoft πιθανότατα θα πιέσει υπολογιστές με εκδόσεις Windows 10 που τελειώνουν την υποστήριξή τους για να αναβαθμίσουν αυτήν την έκδοση. Δεδομένης της πιθανής μετατόπισης της προσπάθειας μηχανικής προς τα Windows 11, είναι πιθανό να αναμένουμε μελλοντικές ενημερώσεις των Windows – εάν υπάρχουν – παρόμοιου χαρακτήρα, προσφέροντας μόνο πακέτα ενεργοποίησης. Η Microsoft δεν έχει επιβεβαιώσει ότι αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση δυνατοτήτων για τα Windows 10 και γνωρίζουμε ότι το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζεται τουλάχιστον έως τις 14 Οκτωβρίου 2025.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *