Το Facebook μηνύει τον προγραμματιστή που φέρεται να κατέστρεψε δεδομένα για 178 εκατομμύρια χρήστες

Το Facebook μηνύει τον προγραμματιστή που φέρεται να κατέστρεψε δεδομένα για 178 εκατομμύρια χρήστες

Το Facebook αναλαμβάνει νομική δράση ως απάντηση σε μια άλλη μεγάλης κλίμακας ληστεία ηλεκτρονικών δεδομένων. Σύμφωνα με την The Record, το κοινωνικό δίκτυο έχει μηνύσει τον Ουκρανό υπήκοο Alexander Solonchenko για δήθεν διαγραφή δεδομένων για περισσότερους από 178 εκατομμύρια χρήστες. Ο Solonchenko φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα εισαγωγής επαφών του Messenger χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο που μιμήθηκε συσκευές Android. Τροφοδοτούσε στο Facebook εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου και συλλέγει δεδομένα όποτε ο ιστότοπος επέστρεφε πληροφορίες για λογαριασμούς με αριθμούς τηλεφώνου.

Ο δράστης φέρεται να διεξήγαγε την δράση του μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019 (όταν το Facebook έκλεισε τον εισαγωγέα) και άρχισε να το πουλάει σε φόρουμ μαύρης αγοράς τον Δεκέμβριο του 2020. Το Facebook παρακολούθησε τον Solonchenko αφού χρησιμοποίησε το όνομα χρήστη και τα στοιχεία επικοινωνίας του φόρουμ για email και πίνακες εργασίας. Ο άνδρας έχει επίσης διαγράψει δεδομένα από άλλους στόχους, ανέφερε το Facebook, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ουκρανικής τράπεζας.

Στην καταγγελία του, το Facebook ζήτησε απροσδιόριστες ζημιές καθώς και απαγορεύσεις που εμποδίζουν τον Σολοντσένκο να αποκτήσει πρόσβαση στο Facebook ή να πουλήσει τα διαγραμμένα δεδομένα του.

Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο τέτοιο περιστατικό. Οι χάκερ κατέστρεψαν δεδομένα για 533 εκατομμύρια χρήστες μέσω της ίδιας λειτουργίας. Ωστόσο, αυτό απεικονίζει την αποφασιστικότητα του Facebook να καταπολεμήσει την διαγραφή δεδομένων –   να πάει τους επιτιθέμενους στο πολιτικό δικαστήριο με την ελπίδα να αποθαρρύνει παρόμοιες καμπάνιες επιδρομής δεδομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *