Στον απόηχο των εγγράφων του Facebook, οι άνθρωποι της τεχνολογίας αναρωτιούνται: Γιατί οι πρώην υπάλληλοι δεν μιλούν για τις αποκαλύψεις που βγαίνουν για την πρώην εταιρεία τους; Εν ολίγοις: NDA και φόβος, σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο του Facebook.
Αυτός ο πρώην υπάλληλος, ο Samidh Chakrabarti, ο οποίος μέχρι πριν από περίπου έξι εβδομάδες βοήθησε στην ηγεσία της ομάδας ακεραιότητας του πολίτη στο Facebook, μίλησε στο Twitter για τους λόγους που άλλοι σαν αυτόν μπορεί να μην είναι τόσο εκδηλωτικοί αυτή τη στιγμή, καθώς η εταιρεία παίρνει θετικότητα από όλες τις πλευρές σε όλα, από την αδράνεια σε σοβαρά ζητήματα, την υποτιθέμενη κλοπή ιδεών από άλλες εφαρμογές, έως μια επίμονη κρίση προσλήψεων μηχανικών.
Σύμφωνα με τον Chakrabarti, οι άνθρωποι δεν μιλούν για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι πολλοί από αυτούς έχουν υπογράψει συμφωνίες εξόδου χωρίς απαξίωση που ουσιαστικά τους φιμώνουν. Ο Chakrabarti συμπεριέλαβε ένα στιγμιότυπο οθόνης της εν λόγω συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι “του προσφέρθηκαν χρήματα για να υπογράψει, αλλά αρνήθηκε”, επειδή ήθελε να διατηρήσει τη φωνή του.
Ο άλλος λόγος που οι πρώην χρήστες του Facebook δεν μιλούν; Το κοινωνικό στίγμα που περιβάλλει την ομιλία. “Αν έχεις περάσει χρόνια στην εταιρεία, πολλοί από τους φίλους σου είναι συνάδελφοί σου. Τώρα φοβούνται να σου μιλήσουν. Σε αγνοούν στα καφενεία. Ακόμη και όταν συμφωνούν μαζί σου, μπορεί να αισθάνονται προδομένοι και δεν Θέλω να ρισκάρω τη συναναστροφή μαζί σου. Ο κοινωνικός σου κύκλος καταρρέει», έγραψε ο Chakrabarti στο Twitter.
Το να είσαι αληθής μπορεί επίσης να βλάψει τις μελλοντικές σου προοπτικές σταδιοδρομίας , έγραψε: «Λίγες εταιρείες θέλουν να προσλάβουν ανθρώπους που πιστεύουν ότι θα τολμούσαν να είναι ειλικρινείς για αυτούς αργότερα».
Οι NDA αποτελούσαν παραδοσιακά ένα αμφιλεγόμενο μέρος των συμφωνιών εργασίας τόσο στην τεχνολογία όσο και πέρα από αυτήν. Αυτή η διαμάχη κορυφώθηκε τον Αύγουστο όταν ψηφίστηκε νομοθεσία στην Καλιφόρνια που θα απαγόρευε στις εταιρείες να απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμφωνίες μη αποκάλυψης που εμποδίζουν αυτούς τους εργαζόμενους να μιλούν για παράνομες διακρίσεις και παρενόχληση. Οι περισσότεροι από τους τεχνολογικούς γίγαντες μέχρι στιγμής έχουν μείνει σιωπηλοί σχετικά με τον νόμο Silenced No More, με εταιρείες όπως το Facebook να αποκρύπτουν σχόλια για τον νόμο όταν εισήχθη για πρώτη φορά.