Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Washington Post.
Πρώην Ισραηλινοί στρατιώτες είπαν στην Post για μια τεχνολογία smartphone που ονομάζεται «Blue Wolf», η οποία τραβάει φωτογραφίες Παλαιστινίων και τις αποθηκεύει σε μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων. Μόλις ληφθεί μια εικόνα, το Blue Wolf αντιστοιχίζει αυτήν την εικόνα με ένα άτομο στη βάση δεδομένων του καi τα τηλέφωνα των στρατιωτών θα αναβοσβήσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα που σημαίνει εάν αυτό το άτομο πρέπει να συλληφθεί, να τεθεί υπό κράτηση ή να αφεθεί ανενόχλητο.
Η Post σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός γεμίζει τη βάση δεδομένων με χιλιάδες εικόνες Παλαιστινίων τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα πραγματοποίησε «διαγωνισμούς» που ανταμείβουν τους στρατιώτες για τη λήψη των περισσότερων φωτογραφιών ανθρώπων. Η βάση δεδομένων είναι ουσιαστικά ένα «Facebook για Παλαιστίνιους», είπε ένας πρώην στρατιώτης στην Post.
Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης εγκαταστήσει κάμερες σε όλη την πόλη της Χεβρώνας που σαρώνουν τα πρόσωπα των Παλαιστινίων και τα αναγνωρίζουν για στρατιώτες στα σημεία ελέγχου. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από κάμερες CCTV, μερικές από τις οποίες κατευθύνονται προς τα σπίτια των ανθρώπων, παρέχουν ζωντανή παρακολούθηση 24/7.
Σύμφωνα με την Post, οι πρώην στρατιώτες ενημερώθηκαν από τον στρατό ότι το σύστημα παρακολούθησης είχε τεθεί σε εφαρμογή για την πρόληψη της τρομοκρατίας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το σύστημα του Ισραήλ οδηγεί την αναγνώριση προσώπου σε ένα δυστοπικό άκρο.
Η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης, η Χεβρώνα, έχει δει μια πικρή και μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιακών πληθυσμών. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης διοικείται απευθείας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλους περιορισμούς μετακίνησης στον τοπικό πληθυσμό. Αλλά και στο πλαίσιο των ακραίων μέτρων ασφαλείας, οι πρώην στρατιωτικοί που μίλησαν στην Post βρήκαν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου ανησυχητικό.
«Δεν θα ένιωθα άνετα αν το χρησιμοποιούσαν στο εμπορικό κέντρο στη [γενέτειρά μου], ας το πούμε έτσι», είπε ένας πρώην στρατιώτης στην Post. «Οι άνθρωποι ανησυχούν για τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά αυτό συμβαίνει πολλές φορές».
Έχουν εφαρμοστεί αρκετά παρόμοια συστήματα σε άλλες χώρες και όλα ήταν αμφιλεγόμενα. Η Κίνα ανέπτυξε ένα παρόμοιο σύστημα αναγνώρισης προσώπου για την παρακολούθηση του πληθυσμού της μειονότητας των Ουιγούρων, αν και δεν είναι σαφές πόσο ευρέως χρησιμοποιήθηκε το σύστημα. Η Μόσχα πρόσθεσε πρόσφατα συστήματα πληρωμών αναγνώρισης προσώπου σε εκατοντάδες σταθμούς του μετρό, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε ένα παρόμοιο σύστημα πληρωμής με σάρωση προσώπου για μαθητές το μεσημέρι.