Η Microsoft απέκλεισε τρίτους από το να αλλάξουν ξανά το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows 11

Η Microsoft απέκλεισε τρίτους από το να αλλάξουν ξανά το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows 11

Η Microsoft άλλαξε για άλλη μια φορά τους στόχους για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους τελικούς χρήστες να επιλέξουν ένα προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης εκτός του Edge. Το microsoft-edge: σχήμα URI που χειρίζεται συνδέσμους ιστού μέσα από τα Windows 11 microsoft-edge:// δεν μπορεί πλέον να παρακαμφθεί με εργαλεία όπως το EdgeDeflector. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες υλοποιήσεις που έκανε η Mozilla για το πρόγραμμα περιήγησης Firefox, καθώς και για το πρόγραμμα περιήγησης Brave — το οποίο βασίζεται στο Chromium — δεν λειτουργούν πλέον.

Ο προγραμματιστής για το EdgeDeflector, Daniel Aleksandersen, παρατήρησε ότι η αλλαγή μετά από ένα αναφερόμενο πρόβλημα στο github, προέκυψε με την κυκλοφορία της έκδοσης 22494  των Windows 11, η οποία είναι μια έκδοση των Windows 11 που κυκλοφόρησε στους Windows Insiders που είναι εγγεγραμμένοι στο κανάλι Dev, μια εβδομάδα και πριν από μισό. Ο Aleksandersen είπε στο Neowin “Τα Windows 11 αποκλείουν πλέον τρίτους από την υποκλοπή microsoft-edge:// συνδέσμων. Δεν έχω καμία μη καταστροφική λύση για αυτό αυτήν τη στιγμή.” ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την εκτροπή του Edge από τη χρήση για συνδέσμους επιπέδου λειτουργικού συστήματος. Ο Aleksandersen σημειώνει περαιτέρω: 

Τα Windows δεν έχουν αποκλείσει τρίτα μέρη από την εγγραφή χειριστών πρωτοκόλλου, αλλά αρνούνται να τους εμφανίσουν στη διεπαφή χρήστη. Επίσης, αγνοεί τη ρύθμιση εάν αλλάξετε την προεπιλογή στο μητρώο συστήματος. Έτσι, οι επιλογές σας περιορίζονται σε Edge, Edge beta και Edge dev.

Αυτό είναι εμφανές όταν πηγαίνετε στις Εφαρμογές > Προεπιλεγμένες εφαρμογές > Επιλογή προεπιλογών κατά τύπο συνδέσμου και στη συνέχεια προσπαθείτε να αλλάξετε τον MICROSOFT-EDGE τύπο συνδέσμου, μπορείτε μόνο να επιλέξετε Edge.

Ο Aleksandersen κάνει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την αλλαγή σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

default apps gif

Αυτό θα αφήσει στους τελικούς χρήστες καμία άλλη επιλογή από το να αλλάξουν κάθε τύπο αρχείου με μη αυτόματο τρόπο. 

protocol choice

Παρόλο που είναι ακόμα δυνατό να εκτραπεί ο Edge στα Windows 10, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν οι άνθρωποι όπως οι χρήστες του  Mozilla θα αμφισβητήσουν τη Microsoft για τα αντιανταγωνιστικά μέτρα που λαμβάνει ο γίγαντας του Redmond. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο The Register, ένας εκπρόσωπος της Mozilla είπε σχετικά με την αλλαγή:

Οι άνθρωποι αξίζουν επιλογή, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν απλά και εύκολα προεπιλογές και να γίνεται σεβαστή η επιλογή του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης. Έχουμε εργαστεί σε κώδικα που εκκινεί τον Firefox όταν χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο microsoft-edge για εκείνους τους χρήστες που έχουν ήδη επιλέξει τον Firefox ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής τους.

Μετά την πρόσφατη αλλαγή στα Windows 11, αυτή η προγραμματισμένη υλοποίηση δεν θα είναι πλέον δυνατή.

Ο Aleksandersen επισημαίνει περαιτέρω σε μια ανάρτηση ιστολογίου τον περασμένο μήνα ότι τα προγράμματα URI για συγκεκριμένους προμηθευτές απογειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014, αφού η Google εισήγαγε ένα σύστημα googlechrome:// για τις εφαρμογές της για κινητά ως τρόπο να αντιμετωπίσει την αντιανταγωνιστική επιμονή της Apple ότι το Safari θα πρέπει να χειρίζεται ορισμένα συνδέσμους σε συσκευές iOS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *