Οι προσπάθειες του προέδρου Μπαίντεν για την ασφάλειας της χώρας μπορεί να έχουν μια έντονη επίδραση σχετικά με τα σχέδια της Intel. Πηγές ισχυρίζονται ότι ο Λευκός Οίκος «αποθάρρυνε έντονα» την Intel από το να αυξήσει την παραγωγή chip στην Κίνα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων chip. Η βελτιωμένη χωρητικότητα θα μπορούσε να ήταν διαθέσιμη πριν από το τέλος του 2022, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ανησυχούσε για ζητήματα ασφάλειας.
Η εταιρεία ημιαγωγών δεν απέκλεισε εντελώς μελλοντικές αυξήσεις στην κινεζική παραγωγή, σύμφωνα με τους tipsters. Ωστόσο, η Intel πιστεύεται ότι «δεν έχει σχέδια» προς το παρόν.
Η Intel είχε την αντίρρηση κατά της δήλωσης της κυβέρνησης σε μια δήλωση, αλλά χαιρέτισε “άλλες λύσεις” που θα βοηθήσουν στην κάλυψη της ζήτησης για τσιπ. Η εταιρεία είχε εξετάσει έναν «αριθμό προσεγγίσεων» σε συνδυασμό με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων γκοφρετών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν έκπληξη, αν ήταν ακριβής. Ο Μπάιντεν συνέχισε μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην κινεζική τεχνολογία, φτάνοντας στο σημείο να υπογράψει νόμο που απαγορεύει στη Huawei και την ZTE να λαμβάνουν άδειες δικτύου FCC. Αν και οι πηγές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τα ζητήματα ασφάλειας με την Intel, ο επικεφαλής της εταιρείας Pat Gelsinger είπε προηγουμένως ότι η μεγάλη εξάρτηση από την ασιατική παραγωγή αντιπροσώπευε απειλή για την εφοδιαστική αλυσίδα. Υπήρξαν επίσης ιστορικές ανησυχίες ότι οι εταιρείες μοιράζονταν ακατάλληλα ευαίσθητη τεχνολογία με την Κίνα.
Ακόμα κι αν η ασφάλεια δεν ήταν ένα ζήτημα, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Ο Μπάιντεν πίεσε για περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων τσιπ, και η αναφερόμενη επέκταση της Intel στην Κίνα θα αντέβαινε σε αυτήν την πολιτική. Επίσης, δεν θα βοηθούσε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ανάπτυξης της Κίνας ως οικονομικής υπερδύναμης.
Όποια και αν είναι η συλλογιστική, μια αλλαγή καρδιάς όπως αυτή κινδυνεύει επίσης να παρατείνει τις ελλείψεις chip. Ενώ η Intel κατασκευάζει εργοστάσια στις ΗΠΑ και ζητά εξωτερική βοήθεια παραγωγής, αυτές οι προσπάθειες θα χρειαστούν χρόνο και ενδέχεται να μην καλύψουν κάθε έλλειμμα. Η Intel μπορεί να χρειαστεί να δεχτεί ένα βραχυπρόθεσμο χτύπημα στην παραγωγή για να τιμήσει τους στόχους του Λευκού Οίκου, ειδικά εάν θέλει κεφάλαια προσανατολισμένα στο εργοστάσιο από τον αδιέξοδο νόμο για τα CHIPS.