25.000   υπολογιστές του δημοσίου της Γερμανίας δεν θα έχουν πια Windows αλλά Linux

25.000 υπολογιστές του δημοσίου της Γερμανίας δεν θα έχουν πια Windows αλλά Linux

Το Γερμανικό κρατίδιο  Schleswig-Holstein  αποφάσισε ότι δεν θέλει τα ιδιόκτητα Windows και κινείται σε open-source Linux / GNU μέχρι το τέλος του έτους 2026.

Το πρώτο βήμα θα είναι με τη μορφή της μετεγκατάστασης περίπου 25.000 υπολογιστών στο LibreOffice του The Document Foundation από τη σουίτα εφαρμογών Office της Microsoft και, στη συνέχεια, τελικά θα μεταφερθούν όλες αυτές οι συσκευές στο Linux με την πλήρη απόρριψη των Windows. Αυτοί οι 25.000 υπολογιστές πρόκειται να “χρησιμοποιηθούν από δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων)”, υπονοώντας ουσιαστικά ότι ένα μεγάλο μέρος της κρατικής διοίκησης και του εκπαιδευτικού τομέα θα υιοθετήσει τον ανοιχτό κώδικα.

Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό c’t (Heise) τον περασμένο μήνα, ο Jan Philipp Albrecht, ο οποίος είναι ο υπουργός που κατέχει τη θέση για την ψηφιοποίηση του Schleswig-Holstein, μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την κίνηση. Δήλωσε ότι ένας από τους κύριους λόγους για την απομάκρυνση από τις ιδιόκτητες λύσεις ήταν το κόστος της ίδιας της αδειοδότησης. Επιπλέον, μια μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα μπορεί επίσης να φέρει μεγαλύτερη ευελιξία.

Πρώτον, οικονομικά, επειδή τα τέλη άδειας εξακολούθησαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Δεύτερον, όσον αφορά τους στόχους μας για την ψηφιοποίηση της διοίκησης, ο  ανοιχτός κώδικα απλώς μας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Ταυτόχρονα, ισχύουν όλα τα πλεονεκτήματα που έχει πάντα ο ανοιχτός κώδικας: κυριαρχία, ασφάλεια δεδομένων και προστασία δεδομένων.

Το LibreOffice έχει επίσης ενσωματωθεί καλά με την τρέχουσα υποδομή, λέει ο Jan Philipp Albrecht. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μελλοντικά σχέδια να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας εκτός σύνδεσης στον Ιστό χρησιμοποιώντας λογισμικό που βασίζεται στο dPhoenixSuite της Dataport.

Για όσους θυμούνται, το LiMux ήταν επίσης κάτι παρόμοιο που συνέβη όταν το Μόναχο αποφάσισε να αγκαλιάσει τη διαδρομή ανοιχτού κώδικα του Linux εγκαταλείποντας τα Windows. Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα απέτυχε και η κυβέρνηση του Μονάχου επέστρεψε στη χρήση των Windows για άλλη μια φορά γύρω στο 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *