Στην Google και στην Apple επιβλήθηκαν πρόστιμα από την ιταλική αρχή ανταγωνισμού για «επιθετικές πρακτικές» στη χρήση δεδομένων

Στην Google και στην Apple επιβλήθηκαν πρόστιμα από την ιταλική αρχή ανταγωνισμού για «επιθετικές πρακτικές» στη χρήση δεδομένων

Η Apple δεν είναι ξένη στις αντιμονοπωλιακές έρευνες, ιδιαίτερα καθώς στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο, μαζί με την Amazon- μόλις πριν από μερικές ημέρες στην Ιταλία. Τώρα στην Apple επιβλήθηκε ξανά πρόστιμο για «επιθετικές πρακτικές» που σχετίζονται με την πώληση δεδομένων χρηστών, αλλά αυτή τη φορά, η εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο μαζί με την Google για τους ίδιους λόγους. Και οι δύο εταιρείες έχουν επιβληθεί πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία.

Η AGCM, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού, ανέφερε σε δήλωση ότι οι δύο εταιρείες δεν παρείχαν «σαφείς και άμεσες πληροφορίες» σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων των χρηστών. Λέγεται ότι όταν οι χρήστες έφτιαχναν τους λογαριασμούς τους με την Google, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να γίνονται αποδεκτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με τη χρήση δεδομένων.

Όσον αφορά την Apple, κατά τη δημιουργία ενός Apple ID, ο ιταλικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν δόθηκε στους χρήστες καθόλου επιλογή. Ειπώθηκε επίσης ότι στους χρήστες δηλώθηκε επανειλημμένα ότι η συλλογή δεδομένων ήταν απαραίτητη μόνο για να βελτιωθεί η εμπειρία των καταναλωτών και η χρήση αυτών των υπηρεσιών. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν δόθηκε στους χρήστες ένδειξη ότι τα δεδομένα συλλέγονταν και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.

Σε μια δήλωση στο Reuters, η Apple είπε ότι παρέχει «διαφάνεια και έλεγχο κορυφαίας βιομηχανίας σε όλους τους χρήστες, ώστε να μπορούν να επιλέξουν ποιες πληροφορίες θα μοιραστούν ή όχι και πώς θα χρησιμοποιηθούν». Η Google ανέφερε στη δήλωσή της ότι ακολούθησε «δίκαιες και διαφανείς πρακτικές για να παρέχει στους χρήστες χρήσιμες υπηρεσίες, καθώς και να παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη χρήση τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *