Διόρθωση για το σφάλμα Alder Lake Linux που θυμίζει το ζήτημα των Windows 11 Ryzen CPPC

Διόρθωση για το σφάλμα Alder Lake Linux που θυμίζει το ζήτημα των Windows 11 Ryzen CPPC

 Το αφεντικό του Linux, Linus Torvalds, συγχώνευσε νωρίτερα σήμερα αρκετές σημαντικές ενημερώσεις κώδικα για την CPU της Intel που γενικά σχετίζονται με τις καταστάσεις απόδοσης (P-states) στο Linux.

Ένα από αυτά περιλαμβάνει μια επιδιόρθωση για ένα πρόβλημα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα Intel Turbo Boost Max Technology (ITMT) που εμπόδιζε τους επεξεργαστές Alder Lake να αποδώσουν στο μέγιστο κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης υπερχρονισμού. Αυτό το σφάλμα θυμίζει πολύ το πρόσφατο σφάλμα Ryzen CPPC2 στα Windows 11, καθώς σχετίζεται με τον χειρισμό εργασιών και τον ταχύτερο καθορισμό βασικών προτεραιοτήτων. Μπορείτε να διαβάσετε για το θέμα ITMT με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Η νέα συγχωνευμένη ενημέρωση κώδικα περιέχει επιδιορθώσεις για τρία προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που διορθώνει το πρόβλημα ITMT με τη βοήθεια των καταστάσεων P-Controlled Hardware (HWP). Τα άλλα θέματα σχετίζονται με την αδρανοποίηση. Η περιγραφή του patch δίνεται παρακάτω. Το σφάλμα ITMT έχει έντονη γραφή.

Αυτά αντιμετωπίζουν τρία ζητήματα στο πρόγραμμα οδήγησης intel_pstate και διορθώνουν δύο προβλήματα που σχετίζονται με την αδρανοποίηση.

Χαρακτηριστικά:

– Κάντε το intel_pstate να λειτουργεί σωστά σε συστήματα διακομιστή Ice Lake με ενεργοποιημένο τον έλεγχο απόδοσης εκτός ζώνης (Adamos Ttofari).

– Διορθώστε το χειρισμό EPP στο intel_pstate κατά τη διάρκεια της CPU εκτός σύνδεσης και στο διαδίκτυο στην ενεργή λειτουργία (Rafael Wysocki).

Κάντε το intel_pstate να υποστηρίζει το ITMT σε ασύμμετρα συστήματα με ενεργοποιημένο το overclocking (Srinivas Pandruvada).

– Διορθώστε την αποθήκευση εικόνας σε κατάσταση αδρανοποίησης κατά τη χρήση της διεπαφής χώρου χρήστη με βάση το ειδικό αρχείο συσκευής στιγμιότυπου (Evan Green).

– Κάντε τον κώδικα αδρανοποίησης να απελευθερώσει τη συσκευή μπλοκ στιγμιότυπου χρησιμοποιώντας την ίδια λειτουργία που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόκτησή της (Thomas Zeitlhofer)

Αυτό δεν είναι το μόνο σφάλμα Linux που διέθετε ο Alder Lake. Υπάρχει επίσης ένα υπάρχον πρόβλημα με τη δυνατότητα του Cluster Scheduler που προκαλεί τεράστια υποβάθμιση απόδοσης στο Linux 5.16 σε σύγκριση με προηγούμενους πυρήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *