Το κλασικό Google “don’t be evil” μπορεί να ήταν περισσότερο μια φιλοσοφική δήλωση παρά μια πρακτική οδηγία, αλλά τα πρώην μέλη του προσωπικού θέλουν τώρα να θέσουν την εταιρεία υπόλογη γι ‘αυτό. Φαίνεται οτι οι πρώην μηχανικοί Paul Duke, Rebecca Rivers και Sophie Waldman μήνυσαν την Google για φερόμενη παραβίαση του τμήματος “don’t be evil” του κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας. Ισχυρίζονται ότι η Google τους απέλυσε επειδή οργάνωσε την αντίθεση των εργαζομένων σε αμφιλεγόμενα έργα, όπως η συνεργασία με τα Τελωνεία και την Προστασία των Συνόρων της εποχής Τραμπ. Υποτίθεται ότι τιμωρήθηκαν επειδή επεσήμαναν το κακό όπως η Google σύμφωνα με τις οδηγίες, με άλλα λόγια.
Οι κάποτε υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι η Google απέρριψε τη διάσημη φράση, καθώς ήταν και ακριβή και οδηγούσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν. Η εταιρεία του Διαδικτύου υποτίθεται ότι αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να απολύσει ανθρώπους παρά να παραδεχτεί ότι η προσέγγισή της είχε αλλάξει και να εγκαταλείψει τα «συνοδευτικά οφέλη» που συνοδεύουν το γνωστό της σύνθημα.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η αγωγή είναι πολύ ασαφής. Τι ακριβώς ορίζει το κακό; Ωστόσο, η ενάγουσα δικηγόρος Laurie Burgess υποστήριξε ότι το “don’t be evil” ήταν αρκετά συγκεκριμένο ώστε να μπορεί να είναι εκτελεστό. Το ρητό “πρέπει να έχει νόημα” αν ήταν στον κώδικα της εταιρείας και επομένως δεσμευτικό, είπε ο Burgess.
Η αγωγή δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αυστηρές ποινές. Η Google συμβιβάστηκε με τον Berland σχετικά με την αποχώρησή του, για παράδειγμα. Υπάρχει μεγάλη πίεση στην Google για να αποφύγει μια επίπονη νομική μάχη όταν το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων εξακολουθεί να ερευνά τις άλλες απολύσεις. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι μια σημαντική υπόθεση — ακόμη και αν υπάρξει διακανονισμός, μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε άλλα παράπονα σχετικά με τα ηθικά πρότυπα της εταιρείας .