Οι μητρικές πλακέτες γίνονται πιο ακριβές, αλλά δεν φταίει η έλλειψη chip

Οι μητρικές πλακέτες γίνονται πιο ακριβές, αλλά δεν φταίει η έλλειψη chip

Θα ήταν εύκολο να κατηγορήσουμε τη συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη chip στις αυξανόμενες τιμές των μητρικών, αλλά με τις τελευταίες μητρικές Z690 της Intel, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι προκαλώντας την αύξηση της τιμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες  υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτές τις νέες μητρικές σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, όπως το PCIe 5.0, το DDR5και η νέα υποδοχή LGA 1700.

Πρώτα απ ‘όλα, μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του LGA 1700, που είναι αυτό που έχουμε στο chipset Z690, σε σχέση με την προηγούμενη υποδοχή, LGA 1200, είναι ο αριθμός των ακίδων. Στην υποδοχή LGA 1700, έχουμε 1.700 μικρές ακίδες μέσα στην υποδοχή, ενώ πήραμε 1.200 στην υποδοχή LGA 1200, που καταλάμβανε το chipset Z590. Λογικά, περισσότερες ακίδες σημαίνει περισσότερα υλικά, επομένως χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την παραγωγή.

Το ερώτημα είναι, πόσα περισσότερα χρήματα μπορούν να είναι 500 περισσότερες μικρές ακίδες; Η απάντηση δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά σύμφωνα με το TechPowerUp, είναι περίπου τέσσερις φορές πιο ακριβό από το LGA 1200. Είναι αρκετά αστείο, η διαφορά τιμής μεταξύ του chipset Z590 και Z690 είναι μόλις $1.

Ενώ οι νέοι SSD δεν είναι έτοιμοι να διασκορπιστούν, το PCIe 5.0 είναι έτοιμο στο chipset Z690, το οποίο προσθέτει μια αύξηση της τιμής περίπου 10% έως 20% σε σχέση με το PCIe 4.0. Αυτή η μεγάλη αύξηση της τιμής οφείλεται στα κομμάτια που χρειάζονται για την εφαρμογή του PCIe 5.0.

Οι μητρικές Z690 ανώτερης ποιότητας, όπως η Asus ROG Maximus Z690 Hero, χρησιμοποιούν μνήμη RAM DDR5, η οποία έχει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία λειτουργίας που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού.

Δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε τη συνολική σχεδίαση της CPU που εισάγεται σε αυτές τις μητρικές πλακέτες, που είναι οι επεξεργαστές Alder Lake 12ης γενιάς της Intel. Το Alder Lake χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει, όπως ειδικούς πυρήνες απόδοσης.

Όλα τα νέα χαρακτηριστικά των θηκών chipset Z690 είναι μοναδικά και δεν έχουμε δει ακόμη ότι η AMD περιλαμβάνει αυτά τα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, αυτό είναι απλώς ένα άλλο σημάδι της εποχής όπου το υλικό των υπολογιστών έχει γίνει πιο ακριβό και απρόσιτο για τους παίκτες που θέλουν να μπουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *