Η AMD θα αποκαλύψει τους επεξεργαστές Zen 4 επόμενης γενιάς στην CES 2022 της

Η AMD θα αποκαλύψει τους επεξεργαστές Zen 4 επόμενης γενιάς στην CES 2022 της

Ο Mark Papermaster επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει τους επεξεργαστές Zen 4 επόμενης γενιάς στην CES 2022. Με προσωρινή ονομασία Ryzen 7000, αυτοί οι επεξεργαστές λέγεται ότι χρησιμοποιούν μια νέα διαδικασία κατασκευής που θα μπορούσε να προσφέρει έως και 25% ώθηση στην απόδοση ενός πυρήνα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, το στέλεχος είπε «αργότερα μέσα στο έτος καθώς προχωρά, θα μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες για το Zen 4 με κάποιους που αναφέρθηκαν στο CES». Δεν θα έχουμε την κυκλοφορία των νέων επεξεργαστών τον Ιανουάριο, αλλά η AMD θα αποκαλύψει περισσότερα από όσα έχει ήδη δείξει. Η Papermaster ανακοίνωσε αρχικά το Zen 4 τον Οκτώβριο του 2020 στην εκδήλωση αποκάλυψης  Ryzen 5000 της AMD.

Οι λάτρεις περίμεναν με αγωνία τα νέα τσιπ, ειδικά καθώς η Intel προωθεί τα υβριδικά της τσιπ Alder Lake 12ης γενιάς. Η AMD επιβεβαίωσε ότι τα τσιπ Zen 4 θα χρησιμοποιούν μια διαδικασία κατασκευής 5 nm και η εταιρεία πιθανότατα θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον κατασκευαστή τσιπ TSMC για την κατασκευή.

Φήμες αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 40% βελτίωση στη συνολική απόδοση, κάτι που δεν αποκλείεται. Ο κόμβος N5 της TSMC φέρνει 1,87X βελτίωση στην πυκνότητα τρανζίστορ σε σχέση με τον κόμβο N7, τον οποίο χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η AMD για τα τσιπ Ryzen 5000. Με αυτό το επίπεδο πυκνότητας, οι επεξεργαστές Zen 4 θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σημαντικό άλμα στην απόδοση του Ryzen.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους επεξεργαστές Ryzen, η AMD δεν θα χρησιμοποιήσει την υποδοχή AM4 για επεξεργαστές Zen 4. Η εταιρεία εργάζεται σε μια υποδοχή AM5 που χρησιμοποιεί σχεδιασμό Land Grid Array (LGA) . Η Intel μεταπήδησε σε υποδοχές LGA, οι οποίες διατηρούν τις ακίδες της CPU στη μητρική πλακέτα, πριν από χρόνια. Η AMD κάνει αυτό το άλμα για τα τσιπ επόμενης γενιάς της.

Η νέα υποδοχή θα εμφανίζεται σε chipset της σειράς 600, τα οποία θα κυκλοφορήσουν μαζί με τους επεξεργαστές Zen 4. Η AMD επιβεβαίωσε ότι το νέο chipset θα υποστηρίζει μνήμη DDR5 και PCIe 5.0. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το νέο chipset θα υποστηρίζει επίσης μνήμη DDR4, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες τιμές των μονάδων DDR5.

Αν και η AMD θα μιλήσει για τους επεξεργαστές Zen 4 στην CES 2022, η κυκλοφορία αναμένεται πολύ αργότερα μέσα στο έτος. Οι τρέχουσες φήμες υποδηλώνουν ότι η AMD σκοπεύει να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μετά τον Ιούλιο. Στην CES 2022, φήμες αναφέρουν ότι η AMD λανσάρει νέους επεξεργαστές για κινητά και Ryzen 5000. Η AMD έκανε το ντεμπούτο της στην τεχνολογία 3D V-Cache στο Computex 2021και είναι πιθανό να δούμε τσιπ που φέρουν την τεχνολογία στην CES 2022.

Μπορεί να ακούσουμε περισσότερα και για τις APU της AMD. Μια διαρροή υποδηλώνει ότι η AMD εργάζεται σε APU που θα χρησιμοποιούν πυρήνες RDNA 2, τον ίδιο σχεδιασμό που χρησιμοποιείται στις κάρτες γραφικών RX 6000 της AMD. Αυτές οι APU φημολογείται ότι χρησιμοποιούν την υποδοχή AM5, αν και δεν είναι σαφές εάν θα χρησιμοποιούν επίσης την αρχιτεκτονική Zen 4.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *