Νωρίτερα φέτος, το WhatsApp ενημέρωσε την πολιτική του και ανάγκασε τους χρήστες να αποδεχτούν τις αλλαγές εάν ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Αυτή η κίνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για διάφορους λόγους απορρήτου και ασφάλειας και ώθησε τους χρήστες να επανεξετάσουν τη χρήση της εφαρμογής για προσωπική επικοινωνία.
Φόβοι για το απόρρητο των χρηστών
«Η πολιτική απορρήτου του WhatsApp είναι τρομερή για το απόρρητο των χρηστών», λέει η Ashley Simmons, ιδρυτής του avoidthehack!, ένας ιστότοπος που προωθεί το απόρρητο στο διαδίκτυο και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια. «Απαιτεί κοινή χρήση δεδομένων με το Facebook, δεν προσφέρει κρυπτογράφηση για αντίγραφα ασφαλείας συνομιλιών και «εξορύσσει» τα μεταδεδομένα των μηνυμάτων σας».
Για παράδειγμα, μια ανάρτηση ιστολογίου WhatsApp που δημοσιεύτηκε το 2016 λέει: «Και συνδέοντας τον αριθμό τηλεφώνου σας με τα συστήματα του Facebook, το Facebook μπορεί να προσφέρει καλύτερες προτάσεις φίλων και να σας δείξει πιο σχετικές διαφημίσεις εάν έχετε λογαριασμό μαζί τους».
Αφού ανησυχίες όπως αυτή κέντρισαν την προσοχή του κοινού, το WhatsApp εμφανίστηκε με διάφορες διευκρινίσεις, αλλά μέχρι τότε, πολλοί χρήστες είχαν ήδη αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις όπως το Telegram και το Signal.
Πού βρίσκεται τώρα το WhatsApp;
Σήμερα, το WhatsApp εξακολουθεί να έχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, αλλά οι συζητήσεις σχετικά με την απόρριψη της εφαρμογής για μια άλλη, δυνητικά πιο ασφαλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων συνεχίζονται στο διαδίκτυο.