Το Facebook καταργεί ψεύτικους λογαριασμούς  Ιρανών που εμφανίζονταν ως ντόπιοι της Σκωτίας

Το Facebook καταργεί ψεύτικους λογαριασμούς Ιρανών που εμφανίζονταν ως ντόπιοι της Σκωτίας

Το Facebook απενεργοποίησε ένα δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών που εμφανίζονταν ως Άγγλοι και Σκωτσέζοι ντόπιοι, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια επιχείρηση επιρροής με έδρα το Ιράν. Η εταιρεία παρουσίασε λεπτομερώς τις καταργήσεις στην τελευταία της έκθεση σχετικά με τη συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά στην πλατφόρμα της.

Το δίκτυο ήταν σχετικά μικρό – οκτώ λογαριασμοί στο Facebook και 126 στο Instagram – αν και είχε συγκεντρώσει περίπου 77.000 ακόλουθους, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι ερευνητές ασφαλείας του Facebook δεν υπέδειξαν ποιος ακριβώς στο Ιράν ήταν πίσω από την προσπάθεια, ή ποια ήταν τα κίνητρά τους, αλλά είπαν ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους είχαν «προϊόν στη διδασκαλία της αγγλικής ως ξένης γλώσσας».

«Αυτό το δίκτυο δημοσίευσε φωτογραφίες και μιμίδια στα αγγλικά σχετικά με τρέχοντα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτικών σχολίων για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και κριτική στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει το Facebook στην έκθεσή του. Σε μια κλήση με δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Facebook Global IO Threat, Ben Nimmo, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία συλλαμβάνει ψεύτικους λογαριασμούς που συνδέονται με το Ιράν με στόχο τη Σκωτία, αλλά ότι το τελευταίο δίκτυο ξεχώρισε για την «τεχνική» προσέγγισή του στο ψεύτικες περσόνες.

«Αυτό που ήταν μοναδικό σε αυτή την περίπτωση ήταν η προσπάθεια που έκαναν οι χειριστές για να μοιάζουν με αληθινούς ανθρώπους», είπε ο Nimmo. Σημείωσε ότι οι λογαριασμοί ξόδεψαν πολύ χρόνο για να δημοσιεύσουν τα «παράπλευρα ενδιαφέροντά τους», όπως το ποδόσφαιρο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους. Μερικοί από τους λογαριασμούς έβγαλαν επίσης φωτογραφίες προφίλ από πραγματικές διασημότητες ή προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και ενημέρωναν τακτικά τις εικόνες για να φαίνονται πιο αληθινές. Άλλοι λογαριασμοί χρησιμοποίησαν ψεύτικες φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από προγράμματα AI.

Συνολικά, το Facebook λέει ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένοι, καθώς ο πιο δημοφιλής λογαριασμός είχε φτάσει μόνο περίπου 4.000 ακόλουθους, περίπου οι μισοί από τους οποίους βρίσκονταν στην πραγματικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κατά κάποιο τρόπο, αυτό μοιάζει περισσότερο με μια παλιομοδίτικη λειτουργία επιρροής πριν από το Διαδίκτυο, που δημιουργεί λεπτομερείς ψεύτικες προσωπικότητες και προσπαθεί να μην γίνει αντιληπτός», είπε ο Nimmo.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *