H Intel έχει αναδειχθεί θριαμβευτική (προς το παρόν) σε μια μακροχρόνια υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που κάποτε καταδίκασε τον κατασκευαστή chip με πρόστιμο ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Γενικό Δικαστήριο, το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, ανέτρεψε το πρόστιμο 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία το 2009. Τότε, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Intel έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά και έβλαψε τους αντιπάλους της προσφέροντας σε κατασκευαστές όπως η HP , η Dell και η Lenovo παρέχουν κίνητρα για τη χρήση των μικροεπεξεργαστών της αντί για τους μικροεπεξεργαστές της ανταγωνιστικής AMD.
Η εταιρεία, φυσικά, άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά το Γενικό Δικαστήριο επικύρωσε το πρόστιμο το 2014. Η Intel είχε ένα σχέδιο παιχνιδιού για να αποκλείσει την AMD από την αγορά και «προσπάθησε να αποκρύψει τον αντιανταγωνιστικό χαρακτήρα (αυτών) πρακτικών». είπε το δικαστήριο. Το 2017, ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε την επανεξέταση. Ανέστειλε την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο με το επιχείρημα ότι η Επιτροπή δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να διεξαγάγει οικονομική αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα της Intel επηρέασε την ικανότητα του αντιπάλου της να την ανταγωνιστεί.
Τώρα, το Γενικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, με την οποία επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή προέβη σε ελλιπή ανάλυση του καθεστώτος εκπτώσεων της εταιρείας πριν από όλα αυτά τα χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί εάν οι εκπτώσεις που πρόσφερε η Intel στους κατασκευαστές ήταν “ικανές να έχουν ή ήταν πιθανό να έχουν αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα”. Το Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσο πρόστιμο πρέπει να πληρώσει η Intel, επομένως ακύρωσε τόσο την απόφαση όσο και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον κατασκευαστή chip.
Είναι μια μεγάλη νίκη για την εταιρεία που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να φτάσει την AMD, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την παγκόσμια έλλειψη εφοδιαστικής αλυσίδας.Ωστόσο, για την απόφαση θα μπορούσε να ασκηθεί έφεση και θα επιστρέψει στο Δικαστήριο εάν συμβεί αυτό.