Το FBI προειδοποιεί για ψεύτικες αναρτήσεις εργασίας που χρησιμοποιούνται για την κλοπή χρημάτων, προσωπικές πληροφορίες

Το FBI προειδοποιεί για ψεύτικες αναρτήσεις εργασίας που χρησιμοποιούνται για την κλοπή χρημάτων, προσωπικές πληροφορίες

Απατεώνες προσπαθούν να κλέψουν χρήματα και προσωπικές πληροφορίες όσων αναζητούν εργασία μέσω εκστρατειών phishing χρησιμοποιώντας ψεύτικες διαφημίσεις που δημοσιεύονται σε πλατφόρμες στρατολόγησης.

Η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε σήμερα ως ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας (PSA) στο Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος (IC3) του Γραφείου.

«Το FBI προειδοποιεί ότι κακόβουλοι hackers ή «απατεώνες» συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες ασφαλείας σε ιστότοπους πρόσληψης θέσεων εργασίας για να δημοσιεύουν δόλιες αγγελίες εργασίας προκειμένου να εξαπατήσουν τους αιτούντες να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες ή χρήματα», λέει το FBI.

«Αυτοί οι απατεώνες προσδίδουν αξιοπιστία στο σχέδιό τους χρησιμοποιώντας νόμιμες πληροφορίες για να μιμηθούν τις επιχειρήσεις, απειλώντας τη φήμη τους για την επιχείρηση και οικονομικές απώλειες για εκείνον που αναζητά εργασία».

Τέτοιες απάτες υπάρχουν από τις αρχές του 2019, με μέσες αναφερόμενες απώλειες σχεδόν 3.000 $ ανά θύμα, εκτός από τη ζημιά που προκλήθηκε στα πιστωτικά σκορ των θυμάτων.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση τον Ιανουάριο του 2020, λέγοντας ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου άρχισαν επίσης να πλαστογραφούν τους νόμιμους ιστότοπους εταιρειών για να κλέψουν τα χρήματα των αιτούντων εργασία και τις προσωπικές πληροφορίες (PII).

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την έλλειψη ισχυρών προτύπων επαλήθευσης ασφαλείας σε ιστότοπους προσλήψεων για να δημοσιεύουν ψεύτικες θέσεις εργασίας που δεν διακρίνονται από αυτές που δημοσιεύουν οι εταιρείες που υποδύονται. Oποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει λίστες θέσεων εργασίας για λογαριασμό σχεδόν οποιασδήποτε εταιρείας στην πλατφόρμα προσλήψεων του LinkedIn χωρίς καμία επαλήθευση.

“Οι δόλιες λίστες θέσεων εργασίας περιλαμβάνουν συνδέσμους και στοιχεία επικοινωνίας που κατευθύνουν τους αιτούντες σε πλαστές ιστοσελίδες, διευθύνσεις email και αριθμούς τηλεφώνου που ελέγχονται από τους απατεώνες, όπου τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος μπορούν να κλαπούν και στη συνέχεια να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε πρόσθετες απάτες”, εξήγησε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *