To FBI χρησιμοποίησε δεδομένα τοποθεσίας της Google για να ερευνήσει τον εμπρησμό του Σιάτλ μετά από διαμαρτυρία BLM

To FBI χρησιμοποίησε δεδομένα τοποθεσίας της Google για να ερευνήσει τον εμπρησμό του Σιάτλ μετά από διαμαρτυρία BLM

Το 2020, η ομοσπονδιακή αστυνομία χρησιμοποίησε ένα ένταλμα γεωγραφικής επίθεσης για να λάβει δεδομένα τοποθεσίας από την Google ως μέρος έρευνας για απόπειρα εμπρησμού εναντίον αρχηγείου αστυνομικής ένωσης στο Σιάτλ, σύμφωνα με πρόσφατα αποσφραγισμένα δικαστικά έγγραφα. H απόπειρα εμπρησμού έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου, μία ημέρα μετά τον πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα του Ουισκόνσιν προκάλεσε αναζωπύρωση διαμαρτυριών για τη φυλετική δικαιοσύνη σε όλες τις ΗΠΑ. Εν μέσω ευρύτερων πράξεων πολιτικής ανυπακοής στο Σιάτλ και σε περιοχές της χώρας, δύο άτομα πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες στην πίσω είσοδο του αρχηγείου της Αστυνομίας του Σιάτλ.

Αν και το ίδιο το κτίριο δεν υπέστη σημαντικές ζημιές στην επίθεση, το περιστατικό προκάλεσε ουσιαστική αντίδραση της αστυνομίας. Κάποια στιγμή, το FBI πρόσφερε αμοιβή 20.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με τον απόπειρα εμπρησμού. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η υπηρεσία πίεσε επίσης την Google για πληροφορίες σχετικά με τους δύο υπόπτους. Το FBI χρησιμοποίησε ένα ένταλμα γεωγραφικής επίθεσης για να λάβει δεδομένα τοποθεσίας από συσκευές Android που βρίσκονταν κοντά στην απόπειρα εμπρησμού πριν και μετά την εκτέλεσή του. Η Google συμμορφώθηκε με το αίτημα μία ημέρα αργότερα.

“Όπως συμβαίνει με όλα τα αιτήματα επιβολής του νόμου, έχουμε μια αυστηρή διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το απόρρητο των χρηστών μας ενώ υποστηρίζει το σημαντικό έργο της επιβολής του νόμου”, δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο πρακτορείο. Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες.

Tο γεγονός ότι το FBI έκανε αργότερα μια δημόσια έκκληση για βοήθεια στην υπόθεση υποδηλώνει ότι τυχόν δεδομένα τοποθεσίας που ελήφθησαν από την Google μπορεί να μην την βοήθησαν να πλησιάσει τον εντοπισμό των δύο υπόπτων.

Η χρήση των δεδομένων τοποθεσίας από την αστυνομία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των ενταλμάτων γεωγραφικής παραβίασης που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το 2019, οι New York Times διαπίστωσε ότι η Google υποβάλλει «έως και 180 αιτήματα» την εβδομάδα. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι έλαβε 11.033 αιτήματα γεωγραφικής παράβασης το 2020, από 941 το 2018. Εκείνη την εποχή, η Google σημείωσε ότι τα εντάλματα γεωγραφικής παράβασης αποτελούσαν το 25 τοις εκατό όλων των αιτημάτων δεδομένων που έλαβε από τις αρχές επιβολής του νόμου. Επιπλέον, συχνά οι πληροφορίες αθώων παρευρισκομένων κοινοποιούνται στην αστυνομία όταν εταιρείες όπως η Google συμμορφώνονται με αυτά τα εντάλματα, όπως ήταν η περίπτωση ενός ποδηλάτη που πέρασε από το σημείο μιας διάρρηξης το 2022 στη Φλόριντα και ξανά σε μια διαμαρτυρία μετά τον θάνατο του Τζορτζ Floyd

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *