Ουκρανός χάκερ στο δικαστήριο των ΗΠΑ μετά την έκδοση από την Πολωνία

Ουκρανός χάκερ στο δικαστήριο των ΗΠΑ μετά την έκδοση από την Πολωνία

Ένας Ουκρανός εμφανίστηκε ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου την Τετάρτη για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για το ρόλο του σε επιθέσεις ransomware, συμπεριλαμβανομένης της περσινής εισβολής στην εταιρεία λογισμικού πληροφορικής Kaseya.

Ο Yaroslav Vasinskyi, 22 ετών, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Πολωνία στις 3 Μαρτίου, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και εμφανίστηκε αρχικά σε δικαστήριο στη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας.

Ο Vasinskyi συνελήφθη στην Πολωνία τον Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιχείρησης κατά των επιθέσεων ransomware.

Οι συλλήψεις συνδέονταν με τη ρωσική ομάδα χάκερ REvil, γνωστή και ως Sodinokibi, και την ομάδα ransomware GandCrab.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα αφιερώσει πόρους για τον εντοπισμό και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη διεθνικών εγκληματιών στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε δήλωση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριό του τον Αύγουστο του 2021, ο Vasinskyi είχε πρόσβαση στα δίκτυα υπολογιστών πολλών εταιρειών και ανέπτυξε ransomware Sodinokibi/REvil για να κρυπτογραφήσει τα δεδομένα τους.

Μεταξύ των εταιρειών που στοχοποιήθηκαν ήταν η Kaseya, η οποία παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Το Ransomware είναι μια ολοένα και πιο προσοδοφόρα μορφή ψηφιακής ομηρίας κατά την οποία οι χάκερ κρυπτογραφούν τα δεδομένα των θυμάτων και στη συνέχεια ζητούν χρήματα για την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Οι εταιρείες που στοχοποιήθηκαν από το Sodinokibi/REvil κλήθηκαν να πληρώσουν λύτρα σε εικονικό νόμισμα διαφορετικά τα δεδομένα τους θα δημοσιοποιούνταν.

Ο Vasinskyi κατηγορείται για συνωμοσία για διάπραξη απάτης και συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 115 χρόνια φυλάκιση.

Ο Yevgyeniy Polyanin, ένας Ρώσος, κατηγορήθηκε επίσης για επιθέσεις ransomware REvil/Sodinokibi εναντίον επιχειρήσεων και κυβερνητικών φορέων στο Τέξας τον Αύγουστο του 2019.

Ο Polyanin, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο Τέξας για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης, πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία, πιθανώς στο Barnaul, σύμφωνα με το FBI.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *