Χάκερ στοχεύουν  στο γερμανικό υποκατάστημα της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft

Χάκερ στοχεύουν στο γερμανικό υποκατάστημα της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft

Η γερμανική θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI), με την ομάδα χάκερ Anonymous να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η Rosneft Deutschland ανέφερε το περιστατικό τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.Οι Anonymous είχαν δημοσιεύσει μια δήλωση την Παρασκευή αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση και λέγοντας ότι είχαν καταγράψει 20 terabytes δεδομένων.

Οι εισαγγελείς στο Βερολίνο ξεκίνησαν έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Η Rosneft Deutschland φέρεται να έβγαλε τα συστήματά της εκτός σύνδεσης. Οι αγωγοί και τα διυλιστήρια της συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, πρόσθεσε η έκθεση.

Το BSI είχε προειδοποιήσει στις αρχές Μαρτίου για αυξημένο κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων και «αυξημένη κατάσταση απειλής για τη Γερμανία» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμβουλεύοντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας πληροφορικής.

Τώρα έχει εκδώσει μια νέα προειδοποίηση κυβερνοασφάλειας σε άλλες εταιρείες στον κλάδο του πετρελαίου.

Η Rosneft Deutschland λέει ότι είναι υπεύθυνη για περίπου το ένα τέταρτο όλων των εισαγωγών αργού πετρελαίου στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια και έχει μερίδια σε τρία διυλιστήρια στη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ένας ρόλος που του έχει προκαλέσει έντονη κριτική τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ομάδα χάκερ Anonymous έχει αναλάβει την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις σε αρκετούς ρωσικούς θεσμούς από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κρεμλίνου, του υπουργείου Άμυνας, της Κάτω Βουλής της Δούμας και των ρωσικών μέσων ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου.

Οι Anonymous είπαν ότι «δεν ήθελαν να μπλέξουν απευθείας με τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες… επειδή υπάρχουν ορισμένα κράτη που επιβάλλουν κυρώσεις των οποίων ο ενεργειακός εφοδιασμός συνδέεται με τη Ρωσία».

«Αλλά η Rosneft Γερμανίας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα», πρόσθεσαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *