H Μέτα μπορεί να αποσύρει την προσωρινή εξαίρεση που επιτρέπει στους χρήστες του Facebook στην Ουκρανία να ζητούν τον θάνατο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν. To Reuters ισχυρίζεται ότι είδε μια εσωτερική ανάρτηση από τον Πρόεδρο των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, η οποία υποδηλώνει ότι η εταιρεία «στενεύει» τη μετριοπάθειά της για να καταστήσει σαφές ότι δεν θα επέτρεπε εκκλήσεις για θάνατο οποιουδήποτε αρχηγού κράτους. Αν και η Meta δεν φαινόταν να έχει αλλάξει γνώμη για τους Ρώσους στρατιώτες, η εταιρεία ήθελε επίσης να καταστήσει «ρητά σαφές» ότι η ρητορική μίσους και οι απειλές κατά του γενικού ρωσικού πληθυσμού απαγορεύονταν επίσης.
Όταν ζητήθηκε σχόλιο, η Meta επιβεβαίωσε τη νέα πολιτική, αλλά δεν πρόσθεσε λεπτομέρειες. Ο Κλεγκ είπε ότι η Meta θα μοιραστεί την αλλαγή στην πολιτική με το Εποπτικό Συμβούλιο που βοηθά στη διαμόρφωση των πρακτικών μετριοπάθειας του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η επανεξέταση έρχεται τη στιγμή που η Ρωσία απαγόρευσε το Instagram ως απάντηση στην προηγούμενη στάση του Meta σχετικά με τις εκκλήσεις για βία. Η χώρα είχε ήδη μπλοκάρει το Facebook, αλλά το Interfax και Reuters ανέφερε ότι οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να χαρακτηρίσει τη Meta ως «εξτρεμιστική οργάνωση» έχοντας κατά νου αυτή την προηγούμενη πολιτική της εταιρείας.
Δεν θα υπολογίζαμε ότι η Ρωσία θα άρει οποιεσδήποτε απαγορεύσεις μετά την αναθεωρημένη προσέγγιση του Meta. Το κράτος έχει μπλοκάρει ή περιορίσει πολλές ξένες υπηρεσίες Διαδικτύου για να καταπνίξει την πολιτική διαφωνία, συμπεριλαμβανομένων των Twitter και Zello, και CNBC είπε ότι οι εισαγγελείς άνοιξαν ποινική έρευνα για την εταιρεία ως απάντηση στην προηγούμενη πολιτική της Ουκρανίας. H Meta δεν έχει μεγάλη υποστήριξη στο Κρεμλίνο και αυτή η άποψη είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα.