Η Ρωσία πίσω από μια παραβίαση δορυφορικής ευρυζωνικής υπηρεσίας – ΜΜΕ

Η Ρωσία πίσω από μια παραβίαση δορυφορικής ευρυζωνικής υπηρεσίας – ΜΜΕ

Η στρατιωτική υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας, η GRU, λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από την παραβίαση του ευρωπαϊκού δορυφορικού δικτύου της Viasat, KA-SAT.

Αναλυτές πληροφοριών των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι Ρώσοι στρατιωτικοί κατάσκοποι πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη επίθεση εναντίον μιας δορυφορικής ευρυζωνικής υπηρεσίας που διαχειριζόταν μια αμερικανική εταιρεία την ημέρα που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, γράφει.

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ανακοινώσει ποιος είναι ο ένοχος πίσω από την επίθεση, οι αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα λένε ότι η GRU βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Διακοπές σύνδεσης παρατηρήθηκαν την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Οι αξιωματούχοι της Viasat ισχυρίζονται ότι η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε με συμβιβασμούς και εκμετάλλευση συστημάτων που διαχειρίζονται τερματικά πελατών.

Το περιστατικό επηρέασε δεκάδες χιλιάδες τερματικούς σταθμούς σε όλη την Ευρώπη, καταδεικνύοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από τη χρήση επικοινωνιών σε εμπορικούς δορυφόρους.

Ενώ η επίθεση επηρέασε δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάστηκαν οι δορυφόροι σε τροχιά. Η πρόσφατη επίθεση μοιάζει με επίθεση επίγειου τμήματος, όπου οι παράγοντες απειλής στοχεύουν εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη λήψη δεδομένων από δορυφόρους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Υποδομής των ΗΠΑ (CISA) και το FBI εξέδωσαν μια δήλωση καλώντας τους τοπικούς και διεθνείς παρόχους δορυφορικών επικοινωνιών (SATCOM) να ενισχύσουν τις πρακτικές τους στον κυβερνοχώρο.

«Δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, η πρωτοβουλία Shields Up της CISA ζητά από όλους τους οργανισμούς να μειώσουν σημαντικά το όριο αναφοράς και κοινοποίησης ενδείξεων κακόβουλης διαδικτυακής δραστηριότητας», ανέφερε η δήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *