Οι Ρώσοι παρακάμπτουν αποκλεισμούς ιστοτόπων για πρόσβαση σε δυτικές πηγές ειδήσεων

Οι Ρώσοι παρακάμπτουν αποκλεισμούς ιστοτόπων για πρόσβαση σε δυτικές πηγές ειδήσεων

Το Cloudflare βλέπει σημάδια ότι οι Ρώσοι στρέφονται όλο και περισσότερο σε δυτικές πηγές ειδήσεων για να λάβουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Μια νέα ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Cloudflare παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία ότι οι χρήστες του Διαδικτύου στη Ρωσία υιοθετούν αρκετά επιθετικά εργαλεία παράκαμψης αποκλεισμού για πρόσβαση σε βρετανικούς, αμερικανικούς και γαλλικούς ιστότοπους ειδήσεων.

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να απομονώσει τη χώρα από το παγκόσμιο Διαδίκτυο, όπως πολλοί πρότειναν ότι ήταν το σχέδιο, και επίσης ανίκανη να αυξήσει τα μπλοκαρίσματα πρόσβασης σε πόρους λόγω προβλημάτων ποιότητας.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικούς ιστότοπους για να ελέγξει την αφήγηση σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στρέφοντας σε αξιόπιστες πηγές ειδήσεων

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν παρέχουν αποδείξεις επιτυχίας ή ακόμη και πειστική αιτιολόγηση για τη λεγόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση, πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να παρακάμψουν μπλοκ για να μάθουν περισσότερα από τα δυτικά ειδησεογραφικά μέσα.

Τον Μάρτιο, οι εφαρμογές για κινητές συσκευές της Ρωσίας με τις περισσότερες λήψεις ήταν διάφορα εργαλεία VPN, το Telegram και το “WARP / 1.1.1.1” του ίδιου του Cloudflare, ένα αναδρομικό πρόγραμμα επίλυσης DNS με επίκεντρο το απόρρητο που μπορεί να δρομολογήσει τα αιτήματα των χρηστών μέσω ενός από τους διακομιστές της εταιρείας.

Το WARP προστατεύει τα αιτήματα DNS από την παρακολούθηση από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), προστατεύει από δηλητηρίαση DNS και προσφέρει έξυπνες λειτουργίες όπως το φιλτράρισμα κακόβουλου λογισμικού.

Αναλύοντας τα στατιστικά χρήσης από το WARP, το Cloudflare σημείωσε αύξηση στη χρήση με βάση τη Ρωσία, ξεκινώντας από τις αρχές Μαρτίου. Οι περισσότερες από τις αναζητήσεις DNS που προέρχονται από αυτήν την αγορά αφορούν μεγάλες γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες.

Russian DNS lookups for a US news outlet

Ρωσικές αναζητήσεις DNS για ειδησεογραφικό μέσο των ΗΠΑ

Πηγή: Cloudflare

“Η εικόνα είναι ξεκάθαρη από αυτά τα (τρία) γραφήματα. Οι Ρώσοι θέλουν πρόσβαση σε μη ρωσικές πηγές ειδήσεων και με βάση τη δημοτικότητα των ιδιωτικών εργαλείων πρόσβασης στο Διαδίκτυο και των VPN, είναι πρόθυμοι να δουλέψτε για να το αποκτήσετε», εξηγεί η Cloudflare σε μια ανάρτηση ιστολογίου σχετικά με τη νέα έρευνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *