Πάνω από 30 χώρες συμμετέχουν στην άσκηση κυβερνο-άσκησης «Locked Shields 2022» του ΝΑΤΟ

Πάνω από 30 χώρες συμμετέχουν στην άσκηση κυβερνο-άσκησης «Locked Shields 2022» του ΝΑΤΟ

Το Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (CCDCOE) ξεκίνησε την Τρίτη τη δέκατη τρίτη δόση του Locked Shields, την ετήσια άσκηση κυβερνοάμυνας με ζωντανά πυρά.

Το Locked Shields λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου. Με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 32 χώρες, αυτή η περίπλοκη διεθνής άσκηση στον κυβερνοχώρο έχει σκοπό να διευκολύνει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ εθνών, βιομηχανιών και δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών στην προετοιμασία ενάντια στις κρατικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Από το 2010, η άσκηση δοκιμάζει την ετοιμότητα εθνικών, στρατιωτικών και πολιτικών συστημάτων πληροφορικής έναντι επιθέσεων που στοχεύουν ζωτικές υπηρεσίες και ζωτικής σημασίας υποδομές, προσομοιώνοντας μια ρεαλιστική, μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον ενός ολόκληρου έθνους.

Το φετινό σενάριο περιλαμβάνει τη Berylia, μια φανταστική νησιωτική χώρα στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, θύμα μιας σειράς ακρωτηριαστικών συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων που διέκοψαν τη λειτουργία κυβερνητικών και στρατιωτικών δικτύων, επικοινωνιών, ηλεκτρικού δικτύου και συστημάτων καθαρισμού νερού.

«Για πρώτη φορά η άσκηση περιλαμβάνει την προσομοίωση ενός συστήματος διαχείρισης αποθεματικών και χρηματοοικονομικών μηνυμάτων μιας κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, μια αυτόνομη πλατφόρμα κινητής επικοινωνίας 5G αναπτύσσεται ως μέρος μιας κρίσιμης υποδομής για να δώσει την πρώτη εμπειρία στους υπερασπιστές του κυβερνοχώρου σχετικά με την επερχόμενη αλλαγή τεχνολογίας», δήλωσε η CCDCOE στο SecurityWeek.

Μια άσκηση Red Team εναντίον Blue Team, η φετινή εκδήλωση θα περιλαμβάνει περίπου 5.500 εικονικά συστήματα που θα αντιμετωπίσουν περισσότερες από 8.000 κυβερνοεπιθέσεις.

Το Locked Shields 2022 έχει 24 συμμετέχουσες Blue Teams –με κατά μέσο όρο 50 ειδικούς η καθεμία– που θα αναλάβουν τον ρόλο των εθνικών ομάδων ταχείας αντίδρασης στον κυβερνοχώρο, προσπαθώντας όχι μόνο να εξασφαλίσουν σύνθετα συστήματα πληροφορικής, αλλά και να αναφέρουν αποτελεσματικά περιστατικά και να επιλύσουν εγκληματολογικές, νομικές, επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και προκλήσεις πληροφοριακού πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα, η CCDCOE ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη και ότι ορισμένοι από τους ειδικούς που συμμετέχουν στη φετινή εκδήλωση Locked Shields είναι από την Ουκρανία. Στο δρόμο προς την ένταξη, η Ουκρανία αρχικά «έπρεπε να είναι μέρος μιας κοινής ομάδας με τις ΗΠΑ» SecurityWeek .

Το CCDCOE λέει ότι το Locked Shields 2022 διοργανώνεται σε συνεργασία με το NATO, Arctic Security, Clarified Security, CR14, Siemens και TalTech, με πρόσθετη συμμετοχή από το Financial Service Information Sharing and Analysis Center (FS-ISAC), Fortinet, Microsoft και SpaceIT .

Η FS-ISAC – με τη συμμετοχή εταιρειών-μελών όπως η Mastercard και η Santander – θα ηγηθεί του σεναρίου του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη φετινή εκδήλωση Locked Shields.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *