Η Microsoft δεν αποστέλλει πλέον τα Windows 11 Home με ενεργοποιημένο το SMB1 από προεπιλογή

Η Microsoft δεν αποστέλλει πλέον τα Windows 11 Home με ενεργοποιημένο το SMB1 από προεπιλογή

Όπως όλα τα άλλα που σχετίζονται με υπολογιστή και δίκτυο πριν από 30+ χρόνια, το SMB1 είναι ένα εξαιρετικά ξεπερασμένο πρότυπο που η Microsoft σταμάτησε να υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό. Στην τελευταία προσπάθεια να καταργήσει σταδιακά το SMB1, η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν εγκαθιστά πλέον το SMB1 από προεπιλογή σε καμία παραλλαγή των Windows, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων προεπισκόπησης των Windows 11 Home από το κανάλι Dev.

Το πρόγραμμα-πελάτης SBM1 θα παραμείνει προσβάσιμο στα Windows 11 για συστήματα που πρέπει να συνδεθούν με παλαιού τύπου μηχανήματα (υπολογιστές σε εργοστάσια, ιατρικός εξοπλισμός, NAS καταναλωτών κ.λπ.) χωρίς υποστήριξη εκτός από το SMB1. Οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα-πελάτη SMB1 από τη λίστα προαιρετικών λειτουργιών των Windows. Η Microsoft σχεδιάζει να αφαιρέσει όλα τα δυαδικά αρχεία και τα προγράμματα οδήγησης που σχετίζονται με το SMB1 από τα Windows σε μελλοντικές ενημερώσεις. Επίσης, η εταιρεία είπε ότι θα κυκλοφορήσει ένα μη υποστηριζόμενο πακέτο εγκατάστασης εκτός ζώνης για οργανισμούς που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το SMB1 για πιο σύγχρονα και ασφαλή πρότυπα.

Εάν θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση του SMB1 ή να ενεργοποιήσετε τον πελάτη του, πατήστε Win + R και εισαγάγετε την optionalfeatures εντολήΚάντε κύλιση προς τα κάτω στη λίστα των δυνατοτήτων και τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στο “SMB 1.0/CIFS File Sharing Support.”

The Windows Features window with SMB1 toggles

Η Microsoft κατάργησε το SMB1 το 2013 λόγω πολλών προβλημάτων. Από το 2017, η εταιρεία δεν αποστέλλει τις περισσότερες εκδόσεις των Windows με ενεργοποιημένο το SMB1 από προεπιλογή, αλλά διατηρεί τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον πελάτη σε Home και Pro SKU. Εάν το λειτουργικό σύστημα δεν εντοπίσει εξερχόμενη κίνηση SMB1 για 15 ημέρες, τερματίζει αυτόματα τη λειτουργία του προγράμματος-πελάτη.

Όπως είπε η εταιρεία, το SMB1 είναι ένα πρότυπο άνω των τριών δεκαετιών για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πλέον. Όλοι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το SMB1 και να το αφήσουν πίσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *