Πέντε συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι οι «εξελισσόμενες πληροφορίες» έδειξαν ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να εξαπολύσει ισχυρές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αντιπάλων που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Τα μέλη του δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών “Five Eyes” — ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία — δήλωσαν ότι η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να εμπλέξει υπάρχουσες ομάδες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο σε επιθέσεις εναντίον κυβερνήσεων, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.
«Οι εξελισσόμενες πληροφορίες δείχνουν ότι η ρωσική κυβέρνηση διερευνά επιλογές για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», ανέφεραν σε επίσημη ειδοποίηση για απειλή στον κυβερνοχώρο.
“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να εκθέσει οργανισμούς τόσο εντός όσο και εκτός της περιοχής σε αυξημένη κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συμβεί ως απάντηση στο άνευ προηγουμένου οικονομικό κόστος που επιβάλλεται στη Ρωσία καθώς και στην υλική υποστήριξη που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ ,” είπε.
Επιπλέον, ανέφερε, “ορισμένες ομάδες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο υποσχέθηκαν πρόσφατα δημόσια υποστήριξη για τη ρωσική κυβέρνηση.
“
Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι ένα μέρος της εκστρατείας της θα μπορούσε να περιλαμβάνει έντονες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Κιέβου και των δυτικών υποστηρικτών του.
Ωστόσο, τέτοιες απειλές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί με ουσιαστικό τρόπο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Μόσχα απέσυρε τα στρατεύματά της από τη βόρεια Ουκρανία, όπου δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Κίεβο, ενισχύθηκαν οι προειδοποιήσεις για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν τη χώρα με όπλα και αυξάνουν τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Η προειδοποίηση της Τετάρτης ανέφερε ότι οι Ρώσοι κρατικοί φορείς στον κυβερνοχώρο έχουν τη δυνατότητα να διακυβεύουν δίκτυα πληροφορικής, να κλέβουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων από αυτά ενώ παραμένουν κρυφά, να αναπτύσσουν καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό και να κλειδώνουν δίκτυα με επιθέσεις “κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας”.
Ο συναγερμός εντόπισε περισσότερες από δώδεκα ομάδες hacking, τόσο τμήματα ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικών υπηρεσιών όσο και ιδιωτικά λειτουργούσες, οι οποίες αποτελούν απειλές.
Προειδοποίησε ότι οι υποδομές θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ιδιαίτερα σε χώρες στις οποίες η Μόσχα θα ήθελε να λάβει μέτρα.
“Οι αρχές κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου παροτρύνουν τους υπερασπιστές των δικτύων υποδομής ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούν και να μετριάσουν πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο — συμπεριλαμβανομένων καταστροφικών κακόβουλων προγραμμάτων, ransomware, επιθέσεων DDoS και κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο — σκληρύνοντας την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο και εκτελώντας δέουσα επιμέλεια για τον εντοπισμό δεικτών κακόβουλης δραστηριότητας», ανέφερε η προειδοποίηση.