Η ρωσική κοινότητα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, μια από τις πιο δραστήριες και παραγωγικές στον κόσμο, στρέφεται σε εναλλακτικές μεθόδους ξεπλύματος χρήματος λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και των ενεργειών επιβολής του νόμου κατά των αγορών του σκοτεινού Ιστού.
Αν και οι επιλογές είναι λίγες, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συζητούν βιώσιμες λύσεις για να εξαργυρώσουν ή να διατηρήσουν τα κλεμμένα κεφάλαια και τα κρυπτονομίσματα, παρατήρησαν αναλυτές στο Flashpoint σε συνομιλίες από παράγοντες απειλών.
Μια «τέλεια καταιγίδα»
Πρώτα ήρθαν οι τραπεζικές κυρώσεις και το μπλοκάρισμα των πληρωμών SWIFT, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό ακρωτηρίασε τα τακτικά κανάλια ταμειακών ροών που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Στη συνέχεια ήρθε η αναστολή των ρωσικών εργασιών υπηρεσιών άμεσης μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union και MoneyGram. Οι απατεώνες και οι εκβιαστές τα χρησιμοποιούσαν συνήθως για να λαμβάνουν πληρωμές από τα θύματα χωρίς να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα.
Στις 5 Απριλίου, οι διακομιστές του Hydra Market, της μεγαλύτερης ρωσικής πλατφόρμας darknet, κατασχέθηκαν από τη γερμανική αστυνομία, καταργώντας μια τεράστια επιχείρηση (πάνω από 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιο τζίρο) που συντηρούσε επίσης υπηρεσίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Την επόμενη μέρα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Garantex, μια από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι κυβερνοεγκληματίες για ξέπλυμα κλεμμένων κεφαλαίων, η οποία ακολούθησε ένα κύμα κυρώσεων σε παρόμοιες πλατφόρμες που ξεκίνησε το 2021.
Τέλος, χθες, το Binance έγινε το πρώτο μεγάλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ουσιαστικά απαγόρευσε στους Ρώσους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές ή επενδύσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα σύντομα. Ακόμη και οι εργασίες εξόρυξης νομισμάτων σημαντικού μεγέθους στη Ρωσία υπόκεινται σε κυρώσεις.