Η Meta ξεκινά ένα μακροπρόθεσμο έργο που θα μπορούσε να επιτρέψει στην τεχνητή νοημοσύνη να επεξεργάζεται την ομιλία και το κείμενο σαν εγκέφαλος

Η Meta ξεκινά ένα μακροπρόθεσμο έργο που θα μπορούσε να επιτρέψει στην τεχνητή νοημοσύνη να επεξεργάζεται την ομιλία και το κείμενο σαν εγκέφαλος

H Meta ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει μια μακροπρόθεσμη ερευνητική πρωτοβουλία τεχνητής νοημοσύνης με τη NeuroSpin και την Inria για να μάθει περισσότερα για το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται την ομιλία και το κείμενο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο τα μοντέλα γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης χειρίζονται τις ίδιες εισροές. Η Meta είπε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει πολύ, δεν είναι ακόμα τόσο καλή όσο ο εγκέφαλος στην εκμάθηση γλώσσας, επομένως θέλει να προσπαθήσει να τη μιμηθεί στο λογισμικό.

Ως παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου σε σχέση με τα μοντέλα γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, ο Meta είπε ότι τα παιδιά μαθαίνουν ότι το «πορτοκαλί» μπορεί να σημαίνει ένα χρώμα και ένα φρούτο αφού τους δείξουν μερικά μόνο παραδείγματα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το μάθει αυτό. Εάν μπορεί να καταλάβει πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος πιο αποτελεσματικά, θα μπορούσε να προσαρμόσει τη διαδικασία ώστε να λειτουργεί σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Meta και οι συνεργάτες της είναι ήδη απασχολημένοι προσπαθώντας να βρουν γιατί ο εγκέφαλος είναι τόσο καλύτερος από την τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά τη γλώσσα και έχουν ήδη δημοσιεύσει δύο επιστημονικές εργασίες που περιγράφουν τα ευρήματά τους.

Το πρώτο τους εύρημα ήταν ότι τα μοντέλα γλώσσας AI μοιάζουν περισσότερο με την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν προσπαθεί να βρει την επόμενη λέξη. Το άλλο έγγραφο διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος αναμένει λέξεις και ιδέες πολύ νωρίτερα, ενώ τα γλωσσικά μοντέλα είναι προγραμματισμένα μόνο να επεξεργάζονται την επόμενη λέξη, αντιγράφοντας τον εγκέφαλο σε αυτήν την περιοχή, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Το παραπάνω γραφικό που μοιράστηκε η Meta υπογραμμίζει πραγματικά τη διαφορά μεταξύ του τι συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με έναν ανθρώπινο εγκέφαλο όταν ένα θέμα παρουσιάζεται με τις λέξεις «Μια φορά κι έναν…». Το AI επιχειρεί να μαντέψει την επόμενη λέξη από πολλές επιλογές, ενώ ο εγκέφαλος γνωρίζει ενστικτωδώς την απάντηση και σχηματίζει άλλες εικόνες που σχετίζονται με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό». ο εγκέφαλος είναι ήδη αρκετά βήματα μπροστά από το μοντέλο AI.

Ας ελπίσουμε ότι τυχόν περαιτέρω ανακαλύψεις που θα γίνουν από τη Meta θα κοινοποιηθούν στην ευρύτερη κοινότητα των ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε οι βελτιώσεις να μπορούν να ενσωματωθούν σε άλλα έργα τεχνητής νοημοσύνης και όχι μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης χρήσης της Meta.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *