Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε αυστηρότερα μέτρα κυβερνοασφάλειας για οντότητες που ανήκουν σε κρίσιμους τομείς.
Ακολουθώντας την πρώτη οδηγία γνωστή ως NIS, οι εφαρμοζόμενοι κανόνες κυβερνοασφάλειας έπρεπε να ενημερωθούν λόγω της αύξησης των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και της αυξανόμενης ψηφιοποίησης όλων των τομέων της ζωής μας.
Η αναθεωρημένη στρατηγική εποπτεύει μεσαίες και μεγάλες οντότητες που ανήκουν σε «κρίσιμους τομείς», συμπεριλαμβανομένων των παρόχων δημόσιων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ψηφιακών υπηρεσιών, διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων, κατασκευής κρίσιμων προϊόντων, ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών υπηρεσιών και δημόσιας διοίκησης, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
«Αυτή είναι μια άλλη σημαντική ανακάλυψη της ευρωπαϊκής μας ψηφιακής στρατηγικής, αυτή τη φορά για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προστατεύονται και εμπιστεύονται τις βασικές υπηρεσίες», σχολίασε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη που ταιριάζει στην ψηφιακή εποχή.
Η Οδηγία NIS 2 καλύπτει επίσης τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του κλάδου από απειλές που εμφανίστηκαν μετά την πανδημία COVID-19.
«Η κυβερνοασφάλεια ήταν πάντα απαραίτητη για την προστασία της οικονομίας και της κοινωνίας μας έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο. γίνεται κρίσιμο καθώς προχωράμε περαιτέρω στην ψηφιακή μετάβαση. Το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο καθιστά ακόμη πιο επείγον για την ΕΕ να διασφαλίσει ότι το νομικό της πλαίσιο είναι κατάλληλο για το σκοπό της», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας.
Επιπλέον, η οδηγία θα φέρει την ευθύνη της ανώτατης διοίκησης για μη συμμόρφωση και θα επιδιώξει την εναρμόνιση των καθεστώτων κυρώσεων σε ολόκληρη την Ένωση.
“Οι απειλές στον κυβερνοχώρο έχουν γίνει πιο τολμηρές και πιο περίπλοκες. Ήταν επιτακτική ανάγκη να προσαρμόσουμε το πλαίσιο ασφαλείας μας στις νέες πραγματικότητες και να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και οι υποδομές μας προστατεύονται. Στο σημερινό τοπίο της κυβερνοασφάλειας, η συνεργασία και η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών είναι υψίστης σημασίας”, δήλωσε ο Thierry Ο Breton, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, σημείωσε. Ο
Breton πρότεινε περαιτέρω ότι η συμφωνία θα συμπληρωθεί από τον επερχόμενο νόμο Cyber Resilience Act, με στόχο τη θέσπιση απαιτήσεων κυβερνοασφάλειας που καλύπτουν τα ψηφιακά προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.