Κυβερνοεπίθεση πίσω από το «κατάρρευση του συστήματος» της υγειονομικής περίθαλψης της Γροιλανδίας  

Κυβερνοεπίθεση πίσω από το «κατάρρευση του συστήματος» της υγειονομικής περίθαλψης της Γροιλανδίας  

 

Οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας της νησιωτικής χώρας επανήλθαν στη χρήση τηλεφώνων μετά από μια κυβερνοεπίθεση που έριξε τα συστήματα πληροφορικής.

Το επικεφαλής κυβερνητικό όργανο της Γροιλανδίας, Naalakkersuisut, ανακοίνωσε ότι μια κυβερνοεπίθεση προκάλεσε τη συντριβή συστημάτων πληροφορικής σε όλο το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

Για να μετριαστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την επίθεση, οι χειριστές αναγκάστηκαν να επανεκκινήσουν τα συστήματα πληροφορικής και τους διακομιστές που λειτουργούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του νησιού. Ως αποτέλεσμα, το ιατρικό προσωπικό δεν έχει πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία των ασθενών.

«Οι υπηρεσίες υγείας είναι σοβαρά περιορισμένες και αναμένεται να αυξηθούν οι χρόνοι αναμονής, ενώ κάποιοι ενδέχεται να χάσουν τα ραντεβού τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Χωρίς σχεδόν καμία πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να καλούν το ιατρικό προσωπικό για τυχόν επείγοντα αιτήματα.

Οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν την κυβερνοεπίθεση και μέχρι στιγμής έχουν διαπιστώσει ότι οι φορείς απειλών δεν έχουν κλέψει ούτε καταστρέψει δεδομένα πολιτών.

Οι αρχές δεν αποκάλυψαν τι είδους επίθεση συνέβη στη Γροιλανδία. Ωστόσο, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων ransomware, καθώς οι φορείς απειλών γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανεχθούν παρατεταμένες περιόδους διακοπής λειτουργίας και, επομένως, τείνουν να πληρώσουν τα λύτρα.

Οι επιτιθέμενοι στοχεύουν επίσης προσωπικές πληροφορίες ασθενών που μπορούν αργότερα να πουληθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός κατά της οργάνωσης των θυμάτων. Η εξάρτηση ransomware Hive πρόσφατα 850.000 αρχεία προσωπικής ταυτοποίησης από το Partnership HealthPlan (PHP) της Καλιφόρνια.

Τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης είναι συχνά ανεπαρκώς εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο , καθώς η προστασία από εγκληματίες από το Διαδίκτυο δεν ήταν ποτέ ο επιδιωκόμενος σκοπός των νοσοκομείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *