Το ransomware BlackCat/ALPHV ζητά 5 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκλειδώσει το αυστριακό κρατίδιο  

Το ransomware BlackCat/ALPHV ζητά 5 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκλειδώσει το αυστριακό κρατίδιο  

H αυστριακή ομοσπονδιακή πολιτεία Καρινθία χτυπήθηκε από τη συμμορία ransomware BlackCat, γνωστή και ως ALPHV, η οποία ζήτησε 5 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκλειδώσει τα κρυπτογραφημένα συστήματα υπολογιστών.

Η επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη και προκάλεσε σοβαρή διακοπή λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών, καθώς χιλιάδες σταθμοί εργασίας φέρεται να έχουν κλειδωθεί από τον παράγοντα απειλής.

Ο ιστότοπος και η υπηρεσία email της Carinthia είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης και η διοίκηση δεν μπορεί να εκδώσει νέα διαβατήρια ή πρόστιμα κυκλοφορίας.

Επιπλέον, η κυβερνοεπίθεση διέκοψε επίσης την επεξεργασία των τεστ COVID-19 και τον εντοπισμό επαφών που πραγματοποιήθηκαν μέσω των διοικητικών γραφείων της περιοχής.

Οι χάκερ προσφέρθηκαν να παράσχουν ένα λειτουργικό εργαλείο αποκρυπτογράφησης για 5 εκατομμύρια δολάρια. Ένας εκπρόσωπος του κράτους, ο Γκερντ Κουράθ, είπε στο Euractiv ότι τα αιτήματα του δράστη δεν θα ικανοποιηθούν, ωστόσο.

Ο εκπρόσωπος τύπου είπε περαιτέρω ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η BlackCat κατάφερε πράγματι να κλέψει δεδομένα από τα συστήματα της πολιτείας και ότι το σχέδιο είναι να επαναφέρει τα μηχανήματα από διαθέσιμα αντίγραφα ασφαλείας.

Ο Kurath είπε ότι από τα 3.000 συστήματα που επηρεάζονται, τα πρώτα αναμένεται να γίνουν ξανά διαθέσιμα σήμερα.

Τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος, ο ιστότοπος διαρροής δεδομένων της BlackCat, όπου οι χάκερ δημοσιεύουν αρχεία που έχουν κλαπεί από θύματα που δεν πλήρωσαν λύτρα, δεν εμφανίζει δεδομένα από την Καρινθία. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια πρόσφατη επίθεση ή ότι οι διαπραγματεύσεις με το θύμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *