Οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν λογισμικό υποκλοπής Pegasus για τον πιο καταζητούμενο εγκληματία 

Οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν λογισμικό υποκλοπής Pegasus για τον πιο καταζητούμενο εγκληματία 

Ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν το αμφιλεγόμενο ισραηλινό λογισμικό υποκλοπής spyware γνωστό ως Pegasus για να χακάρουν στόχους, συμπεριλαμβανομένου του πιο καταζητούμενου εγκληματία της χώρας, σύμφωνα με ειδησεογραφική έκθεση την Πέμπτη.

Η μυστική υπηρεσία AIVD της Ολλανδίας το 2019 χρησιμοποίησε το λογισμικό που αγόρασε από τον ισραηλινό όμιλο NSO για να αποκτήσει πρόσβαση στον φυγόδικο φερόμενο ως βασιλιά των ναρκωτικών Ridouan Taghi, ανέφερε η εφημερίδα Volkskrant.

Pegasus, το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα ή το μικρόφωνο ενός τηλεφώνου και να συλλέξει τα δεδομένα του, τυλίχθηκε σε διαμάχη τον περασμένο Ιούλιο, αφού πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο το είχαν χρησιμοποιήσει για να κατασκοπεύσουν αντιπάλους.

Βασισμένος σε τέσσερις ανώνυμες πηγές, ο Volkskrant είπε ότι αν και ο ρόλος του AIVD δεν ήταν ο εντοπισμός εγκληματιών, βοήθησε την ολλανδική αστυνομία να βρει τον Taghi, ο οποίος συνελήφθη στο Ντουμπάι το 2019.

Ο Taghi, 44 ετών, και άλλοι 16 δικάζονται επί του παρόντος με κατηγορίες συμπεριλαμβανομένου του φόνου.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η AIVD χρησιμοποίησε τον Pegasus για να κατασκοπεύσει τον Taghi “μεταξύ άλλων”, αλλά δεν είπε ποιοι άλλοι μπορεί να είχαν στοχοποιηθεί.

Η χρήση του λογισμικού έχει προκαλέσει τα φρύδια στην ευαίσθητη ως προς το απόρρητο Ολλανδία.

Το spyware “είναι μια πιο παρεμβατική μορφή υποκλοπής από αυτό που βλέπετε στο βιβλίο του George Orwell 1984”, δήλωσε ο Pieter Omtzigt, ένας ανεξάρτητος νομοθέτης γνωστός για τις σκληρές ερωτήσεις.

«Θέλω να μάθω το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε, εναντίον ποιου τύπου ανθρώπων και πώς οργανώθηκε η εποπτεία», είπε ο Omtzigt στη Volkskrant.

Η ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, η οποία συμμετέχει σε μια έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus, είπε ότι το spyware ήταν “μαζικά επεμβατικό και έχουμε δει άλλες χώρες να το χρησιμοποιούν για πολιτικούς σκοπούς”.

Ούτε το AIVD, ούτε ο Όμιλος NSO σχολίασαν την έκθεση Volkskrant, με την εταιρεία να λέει ότι «η τεχνολογία της NSO χρησιμοποιείται από ερευνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια «εξεταστική επιτροπή» τον Μάρτιο για να διερευνήσει τις κατηγορίες σχετικά με τη χρήση του spyware Pegasus από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ιδίως στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει την εποπτεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μετά από ένα σκάνδαλο σχετικά με τη χρήση του Pegasus για χακάρισμα κινητών τηλεφώνων κορυφαίων πολιτικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *