Συμμορία phishing πίσω από απώλειες εκατομμυρίων που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία

Συμμορία phishing πίσω από απώλειες εκατομμυρίων που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία

Μέλη μιας συμμορίας phishing πίσω από απώλειες εκατομμυρίων ευρώ συνελήφθησαν σήμερα μετά από επιχείρηση επιβολής του νόμου που συντονίζει η Europol.

“Μια διασυνοριακή επιχείρηση, με την υποστήριξη της Europol και με τη συμμετοχή της βελγικής αστυνομίας (Federale Politie) και της ολλανδικής αστυνομίας (Politie), είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση μιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε phishing, απάτες, απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, η Europol ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 9 υπόπτους αφού έκαναν έρευνα σε 24 σπίτια στην Ολλανδία και κατέσχεσαν πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, μετρητά και κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη της ομάδας έκλεψαν πολλά εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιώντας τραπεζικά διαπιστευτήρια που συγκεντρώθηκαν ως μέρος μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ηλεκτρονικού ψαρέματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS και μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου.

“Αυτά τα μηνύματα στάλθηκαν από τα μέλη της συμμορίας και περιείχαν έναν σύνδεσμο phishing που οδηγούσε σε έναν ψευδή τραπεζικό ιστότοπο”, πρόσθεσε.

«Θεωρώντας ότι έβλεπαν τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω αυτής της ιστοσελίδας, τα θύματα εξαπατήθηκαν να παρέχουν τα τραπεζικά τους διαπιστευτήρια στους υπόπτους».

Money mules που χρησιμοποιήθηκαν για να εξαργυρώσουν κλεμμένα κεφάλαια

Οι κυβερνοεγκληματίες, μερικοί από τους οποίους συνδέονταν επίσης από ανακριτές με διακίνηση ναρκωτικών και πυροβόλων όπλων, χρησιμοποίησαν λεφτά για να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους από όλα τα κεφάλαια και να εξαργυρώσουν τα χρήματα που αποκτήθηκαν με δόλο.

Όπως αποκάλυψε η Europol, τρεις από τους εμπειρογνώμονές της αναπτύχθηκαν στην Ολλανδία για να παράσχουν στους ερευνητές αναλυτική υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ιατροδικαστική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Europol ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση του FluBot, μιας από τις μεγαλύτερες λειτουργίες κακόβουλου λογισμικού Android που υπάρχουν.

Σε αντίθεση με πέρυσι, τον Μάρτιο του 2021, όταν το botnet αναβίωσε μετά τη σύλληψη ορισμένων βασικών μελών, αυτό το μήνα οι αρχές επιβολής του νόμου ανέλαβαν τον έλεγχο της υποδομής του FluBot, ώστε να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση χρηστών Android.

Τον Απρίλιο, η Europol συντόνισε επίσης την Επιχείρηση TOURNIQUET που οδήγησε στην κατάσχεση του φόρουμ hacking RaidForums και στη σύλληψη του διαχειριστή και ιδρυτή του, Diogo Santos Coelho, στις 31 Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *