Microsoft: Η Ρωσία εντείνει τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των συμμάχων της Ουκρανίας  

Microsoft: Η Ρωσία εντείνει τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των συμμάχων της Ουκρανίας  

H Microsoft δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντείνει τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κυβερνήσεων χωρών που έχουν συμμαχήσει με την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Από την έναρξη του πολέμου, παράγοντες απειλών που συνδέονται με πολλές ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων των GRU, SVR και FSB) προσπάθησαν να παραβιάσουν οντότητες σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως, δίνοντας προτεραιότητα στις κυβερνήσεις, σύμφωνα με αναλυτές του Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC).

«Η MSTIC εντόπισε προσπάθειες εισβολής ρωσικού δικτύου σε 128 στόχους σε 42 χώρες εκτός της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

«Αυτοί αντιπροσωπεύουν μια σειρά στρατηγικών στόχων κατασκοπείας που πιθανόν να εμπλέκονται στην άμεση ή έμμεση υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας, το 49% των οποίων ήταν κυβερνητικές υπηρεσίες».

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των επιθέσεων, όπως αναμενόταν, επικεντρώνεται κυρίως στην απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών από κυβερνητικές υπηρεσίες σε χώρες που διαδραματίζουν σήμερα κρίσιμο ρόλο στην απάντηση του ΝΑΤΟ και της Δύσης στον πόλεμο της Ρωσίας.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στοχοποιήθηκαν επίσης σε ένα άλλο 12 τοις εκατό των επιθέσεων, πιθανότατα λόγω της συμμετοχής τους στην υποστήριξη Ουκρανών προσφύγων και αμάχων ως ανθρωπιστικών ομάδων ή του ρόλου τους ως δεξαμενών σκέψης που επικεντρώνονται στην εξωτερική πολιτική.

Οι υπόλοιπες επιθέσεις στόχευαν κυρίως οργανισμούς σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας ή της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και εταιρείες ενέργειας ή πληροφορικής.

«Ενώ αυτοί οι στόχοι είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, το 63 τοις εκατό αυτής της παρατηρούμενης δραστηριότητας αφορούσε μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε

«Με βάση τις παρατηρήσεις του MSTIC, οι ρωσικές προσπάθειες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο έχουν επικεντρωθεί σε στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με αμερικανικές στόχοι που αντιπροσωπεύουν το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου εκτός Ουκρανίας».

Η Microsoft αποκάλυψε περαιτέρω ότι, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία παράγοντες απειλών πέτυχαν το 29% των επιθέσεων τους. Στο ένα τέταρτο αυτών των εισβολών, μπόρεσαν επίσης να διεισδύσουν κλεμμένα δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *